РУМЕН ГЕЧЕВ е роден през 1957 г. Професор по икономическа

...
РУМЕН ГЕЧЕВ е роден през 1957 г. Професор по икономическа
Коментари Харесай

Румен Гечев: Ще работя за промяна на инвестиционния модел на ЕС

РУМЕН ГЕЧЕВ е роден през 1957 година Професор по икономическа политика и лекар на икономическите науки в УНСС. Изнасял е лекции в университети в Съединени американски щати, Франция, Дания, Англия, Чехия, Кипър и други страни. Бивш вицепремиер и министър на икономическото развиване в държавното управление на Жан Виденов. Проф. Гечев е депутат в 42, 43 и 44 Народно събрание. Член на Народно събрание на Българска социалистическа партия. Владее британски и съветски език.

" Вместо европарите да се насочват за създаване на скандални къщи за посетители, да се строят жилища за млади учени "

- Г-н Гечев, за какво изборите за Екологичен потенциал са значими за България?

- Европейски Съюз се намира на кръстопът. Очевидно е, че са нужни дълбоки промени в неговия модел на развиване. Той би трябвало да се основава на два правилото. Първият е реализирането на огромна капиталова стратегия посредством публично-частно партньорство, позволяваща софтуерно и продуктово обновяване на стопанската система. През последните години европейската стопанска система безусловно лази по дъното, растежът е нищожен и губим позиции на международния пазар. Второ, Европейски Съюз би трябвало да възвърне модела си на обществена правдивост, който през 80-те и 90-те години на предишния век бе станал образец за доста страни по света. Тенденцията за разширение и задълбочаване на обществената поляризация може и би трябвало да бъде обърната. Има потвърдено работещи механизми и принадлежности за влияние, посредством които да се укрепи междинната класа. Нужен е еднакъв старт за всички жители на Европейски Съюз, обезпечен достъп до опазване на здравето и обучение, работни места и професионално развиване, равнопоставеност на страните членки и опазване на техния народен суверенитет и обичаи. Постигането на тези цели допуска образуването на съответна нормативна и законова база от Екологичен потенциал.

Законодателната база у нас се трансформира и развива в сходство с правната рамка на Европейски Съюз и смяната й в Брюксел ще рефлектира и у нас. Нашата стопанска система е мощно обвързана с европейската и измененията в икономическата политика на Европейски Съюз, в това число метода на систематизиране на фондовете сред страните членки, мощно въздейства върху социално-икономическото развиване на България. Резултатът от евровота, съотношението на показаните партии в Екологичен потенциал и опциите за коалиране сред тях ще имат извънредно значение за смяна в модела на развиване на нашата интеграционна общественост. Колкото повече представители на левицата има, толкоз по-възможна и по-успешна ще бъде тази смяна.

- Кои са вашите цели като български евродепутат и кои ваши качества може да са потребни за тяхната реализация в Европейски Съюз?

- Повече от 30 години преподавам макроикономика и икономическа политика в УНСС и във водещи университети в Европа, Азия и Америка. Познавам в елементи както механизмите и провокациите на европейската икономическа интеграция, по този начин и характерните проблеми и благоприятни условия на източноевропейските страни. Мои книги и проучвания са оповестени в Англия, Русия, Съединени американски щати, Сингапур и други страни. Несъмнено опитът ми като народен представител и някогашен министър на икономическото развиване би бил потребен. От изгода ще е и работата ми като специалист на Харвардския институт за интернационално развиване по проблемите на Източна Европа. Имам добър интернационален опит като ръководител на основната Комисия по стабилно развиване на Организация на обединените нации. През годините съм определен за оценител на проучвателен планове в региона на стопанската система към дирекция " Наука " на Европейска комисия.

Моите цели в Европейски Съюз са смяна в капиталовия му модел и подчиняването му на задачата за реиндустриализация на европейската стопанска система при съблюдаване на правилата на устойчивото развиване. Ще работя за основаване на система от действителни стопански тласъци за по-бързо приобщаване на източноевропейските страни членки към конкурентната среда на съюза. Това допуска и нов метод в разпределението на дотациите за селското стопанство, равнопоставящ " остарели " и " нови " страни от Европейски Съюз. Повече от всеки път е нужна съгласуваност на фискалните политики на страните членки, в това число съблюдаването на общи правила в бюджетните доходи и разноски, които имат основна роля за динамичността и структурата на икономическото развиване. Бих предложил ограничение, а по-късно и цялостна възбрана на взаимоотношение с офшорните зони на физически и юридически лица от Европейски Съюз. Там в този момент са укрити над 30 трилиона щатски $, огромна част с незаконен генезис. Връщането даже на част от тези средства, както и прекъсването на приключването на капитали в тази посока, ще обезпечат важен финансов запас за повишение на виталния ни стандарт.

- Настоявате да се промени капиталовата политика на Европейски Съюз с преимущество за по-слабо развитите страни. Какво значи това за България?

- Европейски Съюз планува нов капиталов фонд от над 600 милиарда евро и още съвсем 40 милиарда евро за гаранции по капиталови заеми през идващите 7 години. Важно е България да има достъп до този запас за развиването ни. Сега западноевропейските компании с лекост печелят състезанията за капиталови средства, тъй като са по-конкурентоспособни. Имаме учредения да настояваме за промени в механизма на организацията на тези състезания, както и за смяна в метода на реализирането им. Например би следвало във всеки подобен капиталов план да бъдат включвани като подизпълнители източноевропейски компании. Трябва да се дава преимущество на взаимни планове, при които се реализира техноличен трансфер и/или се основават нови артикули. Вместо парите да се насочват за създаване на скандалните къщи за посетители, да се строят жилища за млади научни фрагменти, да се финансира специализацията им във водещи международни проучвателен центрове и така нататък Така ще можем да ги задържим у нас, а също да върнем част от тези, които са напуснали страната ни.

- Наскоро участвахте в семинара " Европейски разговор " в Барселона и в експертната среща на икономисти в Бундестага, Берлин. Какви промени са нужни в икономическия модел на развиване на Европейски Съюз, с цел да се върнат обичайните европейски полезности на обществената правдивост?

- В Барселона обсъждахме трендовете в провеждането на евровота. Водещи специалисти ни срещнаха с последните развития на основата на опита в Европа и отвън нея. Специална тематика на полемика бяха подправените вести и по какъв начин можем да ограничим техния подвеждащ резултат. В Берлин участвах в разисквания от стопански специалисти, споделящи преимуществата на общественото пазарно стопанство, основаващо се на публично-частното партньорство и дейната регулираща роля на страната. Освен депутати от левицата участваха представители на Европейската централна банка и на изпълнителната власт. За мен беше потребно да проведа официална и неофициална полемика с новия министър на финансите на Германия господин Олаф Шолц. Обединихме се към тезата, че сегашният неолиберален модел на развиване е привършен и той ни е довел в задънена улица. Връщането на лидерската позиция на Европейски Съюз в международното стопанство, а и на политическата сцена, изисква реализирането на огромни промени. За тях е нужна експертиза, опит, политическа воля и сливане на напъните на представителите на ляво-център в бъдещия парламент на Европейски Съюз.

- Провеждате срещи с гласоподавателите. Какво ви споделят хората и какви са вашите послания към тях?

- Нашите гласоподаватели обвързват евроизборите със промяната на ръководството. Те са недоволни, че сме последната в Европейски Съюз страна по витален стандарт, само че първата по грабежи и корупция на властимащите от ГЕРБ и техните спътници. Болезнено се слага въпросът за нашите деца и внуци, които са принудени да търсят житейско и професионално благополучие надалеч от бащиния дом. Хората споделят с мъка за високата безработица в дребните обитаеми места, за неналичието на занаят, за цялостния срив в системата на опазване на здравето. Хората желаят и са подготвени да гласоподават за смяна.

Българска социалистическа партия единствена може да промени статуквото и предлага съответни решения на тежките ни проблеми. Питат ни постоянно и с кого ще реализираме измененията след спечелването на европейските, а по-късно и на предварителните парламентарни избори. Уверяваме ги, че няма по-добър съдружен сътрудник от българския народ.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР