Румънският президент определи за премиер на страната евродепутатката Виорика Дънчила,

...
Румънският президент определи за премиер на страната евродепутатката Виорика Дънчила,
Коментари Харесай

За първи път: Румъния ще има жена премиер

Румънският президент дефинира за министър председател на страната евродепутатката Виорика Дънчила, чиято кандидатура беше издигната от ръководещата коалиция, включваща Социалдемократическата партия и Алианса на либералите и демократите, предадоха осведомителните организации.

Дънчила ще има 10 дни, с цел да показа състава и програмата на новия кабинет, който би трябвало да получи избор на доверие в Народното събрание. Така тя може да стане първата жена – началник на румънското държавно управление.

Румъния потъва в безпорядък

Късно в понеделник

предшественикът ѝ Михай Тудосе подаде оставка след властови боричкания

с ръководителя на ръководещите социалдемократи Ливиу Драгня. Тудосе беше вторият министър председател, назначен от социалдемократите, откакто държавното управление на предшественика му Сорин Гриндеану беше потопено от партията с избор на съмнение през предишния юни.

Лидерът на ръководещата в Румъния Социалдемократическа партия (СДП) Ливиу Драгня съобщи, че Народното събрание ще бъде призован на изключителна сесия, тъй че на 29 януари да бъде гласуван избор на доверие на новото държавно управление, ръководено от Виорика Дънчила.

Драгня сподели също, че в понеделник ще се състои съвещание на Националния изпълнителен комитет на СДП, с цел да стартират полемики за състава на новия кабинет. „ Президентът одобри нашето предложение и дефинира госпожа Виорика Дънчила за длъжността министър председател.

Президентът избра стабилността макар натиска от страна на опозиционните партии

да отхвърли предлагането на СДП и ние му благодарим за това “, съобщи Драгня.

От своя страна Дънчила съобщи, че чака вота в Народното събрание, защото „ за нас е значимо използването на процедура на управническата стратегия “, тъй че страната да означи уместно стогодишната от обединяването на Трансилвания и Румъния през 1918 година и да се приготви за поемането на ротационното председателство на Европейски Съюз от 1 януари 2019 година

Виорика Дънчила е родена на 11 декември 1963 година в град Рошиори де Веде в окръг Телеорман в Южна Румъния. През 1988 година приключва Института по петрол и газ в Плоещ. През 2006 година получава магистърска степен по компетентност „ публично европейско пространство “ в Националната школа по политически науки и държавно ръководство в Букурещ. В интервала 1989-1997 година се занимава с преподавателска активност в град Виделе, окръг Телеорман. От 1997 година до 2009 година работи като инженер в службата за мониторинг на добива на петрол и газ в компанията Петром АД (понастоящем О Ем Ви Петром).

От 1996 година е член на Социалдемократическата партия. В интервала 2003-2011 година е ръководител на организацията на СДП в град Виделе. От 2004 до 2008 година е консултант в Окръжния съвет на окръг Телеорман. През 2015 година Дънчила е определена за ръководител на женската организация на СДП. Сред самодейностите ѝ са обезпечаване на квота за дами от минимум 30% в листата на претендентите на СДП на изборите.

От януари 2009 година е евродепутат от СДП, а от 2014 година е ръководител на делегацията на румънските депутати в Групата на прогресивния съюз на социалистите и демократите. Била е член на комисиите по бюджета, по земеделието и развиването на селските региони и по правата на дамите и равенството сред половете. От 2014 година е заместник-председател на комисията по земеделие и развиване на селските региони.

Виорика Дънчила е омъжена. Съпругът ѝ Кристинел Дънчила от 2009 година заема длъжността шеф на едно от подразделенията на О Ем Ви Петром. Имат наследник Виктор.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР