Румънският президент Клаус Йоханис поиска днес Румъния да стане възможно

...
Румънският президент Клаус Йоханис поиска днес Румъния да стане възможно
Коментари Харесай

Пълноправно членство на Румъния в Шенген възможно най-скоро поиска президентът Йоханис

Румънският президент Клаус Йоханис изиска през днешния ден Румъния да стане допустимо най-скоро пълновръстен член на Шенген, в това число със сухопътни граници. Той направи тази поръчка по време на речта си пред Европейския парламент в Страсбург, предават румънските медии, представени от Българска телеграфна агенция.

Провокирани от изявлението му, направено в границите на пленарния спор на тематика " Това е Европа ", евродепутати от разнообразни парламентарни групи също направиха мнения по тематиката Шенген.

Лидерът на Европейската национална партия Манфред Вебер бе първият от ораторите, който изрази поддръжката си за цялостно присъединение на Румъния и България към европейското пространство на свободно придвижване. По думите му това би било добре и за бизнеса, и за жителите.

Френският евродепутат Валери Айе от групата " Обнови Европа " също даде уверения, че нейната политическата група ще се бори в Европейския парламент за унищожаване на сухопътния надзор за Румъния и България.

На собствен ред българският евродепутат Цветелина Пенкова от групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите изрази мнение, че двете страни дават отговор на всички критерии за цялостно присъединение към Шенгенското пространство.

" Но по политически аргументи сме държани пред вратата на Шенген, което прави нашите жители по-ниска категория. Частичният достъп не значи триумф. Какви са съответните дейности, които ще предприемете дружно с България? Дискриминацията не би трябвало да продължава ", обърна внимание българският евродепутат, представена от Аджерпрес.

Президентът на Румъния се обърна към евродепутатите, с цел да показа визията си за провокациите и бъдещето на Европа. Това бе 13-тият пленарен спор на тематика " Това е Европа " и първият за 2024 година През 2023 година евродепутатите изслушаха българския министър председател Николай Денков (22 ноември), кипърския президент Никос Христодулидис (13 юни), немския канцлер Олаф Шолц (9 май), премиера на Люксембург Ксавие Бетел (19 април) и литовския президент Гитанас Науседа (14 март) ", припомня Екологичен потенциал.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР