Румънският президент Клаус Йоханис може да се кандидатира за председател

...
Румънският президент Клаус Йоханис може да се кандидатира за председател
Коментари Харесай

Клаус Йоханис може да се кандидатира за председател на Европейския съвет

Румънският президент Клаус Йоханис може да се кандидатира за ръководител на Европейския съвет. Това написа в собствен разбор по тематиката Диджи24, предава Българска телеграфна агенция.

" След овакантяването на позицията от сегашния ръководител Шарл Мишел, който ще се кандидатира за евродепутат, възможностите на румънския държавен глава наподобяват действителни, тъй като европейските водачи се пробват да избегнат достъпа на (унгарския премиер) Виктор Орбан до тази позиция. Унгария ще поеме председателството на Европейски Съюз от 1 юли и европейският бит допуска, че в случай че няма нужния брой гласове за нов претендент, тогава (постът на) началник на съвета ще бъде стихотворец от страната-председател ", отбелязва Диджи24.

Според медията различен бит е изборът на най-дълго служилия политически водач. Най-възрастните и с максимален стаж членове на съвета по ред са Виктор Орбан и Клаус Йоханис.

Сценарият, при който Клаус Йоханис отпътува за Брюксел, има още едно значимо преимущество: той не зависи от румънската Социалдемократическа партия (СДП). “Трудно е да се повярва, че държавното управление на Румъния, т.е. министър-председателят Марчел Чолаку, ще се опълчи на румънски водач да заеме председателството на Европейския съвет, изключително в случай че СДП и НЛП желаят да ръководят дружно след 2024 година ”, се споделя в разбора на Диджи24.

Сценарият има и други вътрешни разклонения. След заминаването на Йоханис в Брюксел позицията на президент на Румъния се овакантява и съгласно конституцията тя ще бъде заета от Николае Чука, сегашен ръководител на Сената и на Национално-либералната партия. При този политически сюжет възможностите на Чука да стане държавен глава след изборите през 2024 година ще се усилят.

Ако той успее да се възползва от тази опция, най-вероятно ще отиде на балотаж дружно с претендента на Социалдемократическата партия, предвижда Диджи24. В тази догадка към този момент има прецеденти (Траян Бъсеску и Клаус Йоханис), които потвърждават готовност на десния електорат против СДП, разяснява медията.

Тя отбелязва, че ръководителите на НЛП и СДП са уверени, че могат да завоюват президентските избори и тактиките им са в спор. Интересът на сегашния министър председател Марчел Чолаку е да стигне до президентския край дружно с водача на националистическата опозиционна партия Алианс за единение на румънците (AUR) Джордже Симион, с цел да се повтори сюжетът от 2000 година (финал Йон Илиеску - Корнелиу Вадим Тудор), в който румънците избраха " по-малкото зло ", написа Диджи24.

Междувременно излязоха резултатите от първото за тази година изследване на публичното мнение в Румъния. То е извършено от Центъра за интернационалните проучвания и разбори (CIRA) и е обвързвано с настройките за престоящите избори за Европейски парламент. Според данните от изследването Социалдемократическата партия се подрежда преди всичко, следвана от Национално-либералната партия и националистическата опозиционна партия Алианс за единение на румънците.

Така, в случай че изборите за Европейски парламент бяха идната неделя, резултатът от гласуването би изглеждал по този начин: СДП - 30 %, НЛП - 20 на 100, Алианс за единение на румънците - 18 %, Съюз за избавление на Румъния - 14 %, SOS - 6 на 100, Демократичен съюз на унгарците в Румъния - 5 %.

Останалите партии няма да преминат прага от 5 %, който би им разрешил да влязат в Европейския парламент.

Що се отнася до изборната интензивност, 53 на 100 споделят, че сигурно ще гласоподават на тазгодишните избори за Европейски парламент.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР