Румънският премиер социалдемократ Виорика Дънчила заплаши със съд десноцентристкия президент

...
Румънският премиер социалдемократ Виорика Дънчила заплаши със съд десноцентристкия президент
Коментари Харесай

Румънската премиерка заплаши със съд президента

Румънският министър председател социалдемократ Виорика Дънчила заплаши със съд десноцентристкия президент Клаус Йоханис поради офанзивите му против държавното управление и нежеланието му да утвърди министерски назначения, заяви БГНЕС, като се базира на Агенция Франс Прес. „ Трябва да потърсим правораздаване “, съобщи министър председателят Дънчила на среща на партията си в Констанца. „ Лесно е да се поставят етикети на хората, само че би трябвало да имаш доказателство. Никога не съм била намесена в корупционен скандал. И в случай че министри не са номинирани, би трябвало да идем в Конституционния съд “, добави Дънчила.

След като левоцентристките либерали напуснаха държавното управление, Дънчила се пробва да смени техните министри с членове на личната й Социалдемократическа партия (ПСД) преди парламентарния избор на доверие. Тя съобщи, че ПСД може да ръководи сама, като разчита на поддръжка от депутати от АЛДЕ и от " Про Романия ", които са някогашни членове на ПСД. АЛДЕ излезе от ръководещата коалиция, откакто Дънчила не съблюдава обещанието си ПСД и АЛДЕ да поддържат кандидатурата на водача на АЛДЕ Калин Попеску-Търичану за президент и сама се кандидатира за държавен глава. 

Президентът Йоханис, който ще се кандидатира за втори мандат на изборите след 3 месеца, упрекна социалдемократите на Дънчила, както и някогашния й съдружен сътрудник, че се отнасят надменно към гласоподавателите си, което „ не изненадва никого “. „ Напротив, това е разумният резултат от безредно, некадърно и корумпирано ръководство, продължаващо към този момент две години и половина “, съобщи Йоханис.

В понеделник Йоханис би трябвало да разиска с Дънчила смяната в кабинета на фона на основната промяна в правораздаването, с която държавното управление би трябвало да се оправи. Тя би трябвало да приключи злоупотребата с европейски средства, само че Брюксел счита за нарушавания на главните свободи. Критици настояват, че препоръчаната промяна ще отслаби върховенството на закона и битката против корупцията. 

Преди това Дънчила нападна и досегашния си патрон, чието място зае отпред на ръководещата ПСД и на държавното управление. Бившият водач на ПСД Ливиу Драгня нападна в съда от пандиза в Питещ, където излежава присъда от 3.5 година затвор за корист с власт, партийния конгрес през юни, избрал Дънчила за водач. Чрез юристите си Драгня оспорва решението на конгреса на ПСД. " Нямам информация за неговите дейности, само че към този момент привиквам. Виждам, че всички мъже в Румъния са си намерили съвършената цел. Всички желаят да се борят против премиера на Румъния. Те към този момент няма какво да разделят и желаят единствено министър председателят да напусне двореца " Виктория " и да спре да бъде водач на ПСД. Убедена съм, че имам силата да продължа напреди и да потвърдя, че бъркат ", съобщи Дънчила на предизборна среща в окръг Арджеш.  

 

СТИЛ

Дънчила се появи в рокля на " Фенди ", украсена с брошка на " Шанел ", на срещите си в няколко села в Арджеш, където локалните хора живеят оскъдно, бяха облечени в национални носии и я посрещаха с самун и сол, означиха румънските медии.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР