Румънската революция от 1989 г. доказва, че унгарците и румънците

...
Румънската революция от 1989 г. доказва, че унгарците и румънците
Коментари Харесай

Орбан предлага да гради нова Централна Европа със съседите си

Румънската гражданска война от 1989 година потвърждава, че унгарците и румънците могат да обединят силите си , съобщи унгарският министър председател Виктор Орбан на възпоменание в Тимишоара, оповестява " Маджар Немзет ".

" Народите в Централна Европа постоянно са знаели, че в никакъв случай няма да получат независимост от огромните сили. Ако бяхме чакали западните страни, към момента щяхме да бъдем окупирани от руските войски и да бъдем членове на Варшавския контракт. И комунистически партийни конгреси към момента щяха да вземат решение нашето бъдеще ", разяснява той.

След като отдаде респект на предишното, речта на Орбан се концентрира върху бъдещето , изяснява, че тъкмо както тогава и в този момент нациите от района могат още веднъж да обединят силите си .

" Ние (Унгария) сме подготвени да изградим нова Централна Европа дружно с нашите съседи - в това число Румъния ", сподели той. " Ако обединим силите си, сътрудничим, това става допустимо и това ще е новата действителност. "

Румъния е последната страна в Централна и Източна Европа , която се освободи от комунистическото ръководство през 1989 година Румънската гражданска война е единствената в района, която принудително смъкна режима и екзекутира своя водач.

Николае Чаушеску, общоприет секретар на Румънската комунистическа партия, избяга на 22 декември. Полицията залови него и брачната половинка му Елена още същия ден и след къс развой двамата бяха екзекутирани на 25 декември 1989г.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР