Румънската лея се обезцени до рекордно ниско ниво спрямо еврото

...
Румънската лея се обезцени до рекордно ниско ниво спрямо еврото
Коментари Харесай

Големите дефицити на Румъния сринаха леята до историческо дъно

Румънската проливам се обезцени до рекордно ниско равнище по отношение на еврото в сряда поради увеличаващия се недостиг по настоящата сметка и възходящия фискален недостиг.

Централната банка на Румъния дефинира референтен обменен курс от 4.6722 леи за евро за четвъртък, който е с 0.11% по-слаб от този (4.6670 леи за евро), при който валутата се търгуваше във вторник, оповестява SeeNews.

 Румънската проливам се срина до историческо дъно
Балканска валута се срина до историческо дъно

Оставката на премиера Тудосе нанесе тежък удар по валутата

В сряда сутринта румънските пари се обменяха сред 4.6572 и 4.6744 за евро, съгласно данните за междубанковата валутна търговия в действително време, оповестени от осведомителния портал Conso.ro.

Обезценяването на леята е предстоящо, като се имат поради непрекъснатото увеличение на дефицитите по настоящата сметка и фискалния недостиг.

 Турската лира и румънската проливам удариха историческо дъно в един и същи ден
Две балкански валути удариха историческо дъно в един и същи ден

При първата причина са обтегнатите връзки сред Анкара и Вашингтон

" Двойката евро/румънска проливам тества горната граница през по-голямата част от вчерашната комерсиална сесия, затваряйки малко под 4.6700. Губернаторът на централната банка Мугур Исареску избегна всевъзможни изказвания, свързани с валутния курс на брифинга след срещата на управителния съвет.

Въпреки това, защото централната банка наподобява по-малко загрижена за инфлационните вероятности най-малко в кратковременен проект, чакаме смяна нагоре в диапазона на комфорт за двойката евро/румънска проливам. Точният миг обаче остава сложен за установяване ", обявиха от ING Bank в ежедневния си валутен коментар.

 Румънската проливам се срина до ново дъно
Румънската проливам се срина до ново дъно

След всеобщи митинги в отбрана на самостоятелната правосъдна система

Румъния има недостиг по телуващата сметка от 7.99 милиарда евро (9.14 милиарда долара) за интервала януари-октомври, спрямо недостиг от 5.267 милиарда евро през миналата година, демонстрират последните данни на централната банка.

Освен това консолидираният бюджетен недостиг на страната се усили до 2.7% от прогнозния БВП за 2018 година през единадесетте месеца до ноември, от 1.21% от Брутният вътрешен продукт година по-рано, съгласно данни на финансовото министерство.

Предишното най-ниско равнище на проливам по отношение на еврото бе достигнато на 21 юни 2018 година, когато тя се търгуваше на 4.6695 за евро след всеобщи цивилен митинги, провокирани от промени в Наказателния кодекс, признати от Народното събрание.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР