Румънската лея падна до най-ниското ниво в историята спрямо еврото

...
Румънската лея падна до най-ниското ниво в историята спрямо еврото
Коментари Харесай

Румънската лея удари ново историческо дъно спрямо еврото

Румънската проливам падна до най-ниското равнище в историята по отношение на еврото във вторник след шеста поредна сесия на поевтиняване.

Данните на Румънската централна банка демонстрират, че курсът през втория ден на седмицата е на ниво от 4,7142 леи за евро или с 0,31% по-ниско от 4,7081 леи за евро в понеделник.

В съпоставяне с края на 2018 година валутата е изгубила 1% от цената си, написа локалното онлайн издание Business Review.

Според специалисти от централната банка неприятното показване на леята е породено от високите равнища на вноса към декември 2018 година в композиция с измененията във фискалното законодателство, въведена от държавното управление в Букурещ.

" Търговският недостиг доближи 14 милиарда евро през декември, а вносителите на стоките в Румъния обменят леите в евро, с цел да платят на задграничните си снабдители. Другата причина за спада идва от новите такси, оповестени от държавното управление през декември ", показва съветникът на шефа на финансовата институция Адриан Василеску.

В края на предходната година Букурещ гласоподава редица промени, в това число повишение на цените на електричеството и телекомуникационните услуги, както и по-консервативен метод при отпущането на заеми от страна на банките в страната.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР