Румънската гранична полиция е обвинена в насилие над мигранти, съобщава

...
Румънската гранична полиция е обвинена в насилие над мигранти, съобщава
Коментари Харесай

Румънски гранични полицаи пребили с бич мигранти

Румънската гранична полиция е упрекната в принуждение над мигранти, оповестява частната телевизия Диджи 24, като се базира на Евронюз. На 19 август шестима сирийци и един египтятин стигат до Белград в търсене на помощ. Те настояват, че са били прогонени принудително в Сърбия от румънската гранична полиция, като преди този момент са били бити и измъчвани, оповестява Евронюз. Единият от мигрантите е с ампутиран крайник и твърди, че румънските служители на реда са го били със личната му патерица. Румънската полиция отхвърля тези изказвания, показва Диджи 24.
Мигрантите били засечени от термокамери при опит да преминат румънската граница. Те били пресрещнати от мъже в черни униформи, а един от тях имал камшик в ръката си. Мигрантите настояват, че към този момент били бити от унгарската полиция, само че до тогава не били бичувани. Един от тях за малко да изгуби окото си, предава Българска телеграфна агенция.
Тази преживелица не е единствена - друга група мигранти, която прекосила Турция, Гърция и Албания, с цел да доближи бежански лагер в Сърбия, е имала сходно прекарване, отбелязва Евронюз.
Тези свидетелски показания са събрани от неправителствени организации в Сърбия, които доближават до извода, че румънската гранична полиция, само че и силите на реда в други страни, през чиито граници минават бежанци, прибягват до принуждение, показва Диджи 24.
На румънската граница, по протежението на река Дунав във Войводина, противозаконният пердах, закани и експулсирания са станали част от всекидневието на бежанците, отбелязва малкия екран, като се базира на Евронюз. Броят на мигрантите, които пробват да прекосят границата, мъчно може да се дефинира. Според една неправителствена организация в Сърбия става дума за минимум 50 експулсирани от Румъния на ден, съгласно друга - за 400-600 седмично.
Румънската полиция отхвърля да е прибягвала до принуждение, само че представител на сръбска неправителствена организация споделя, че с очите си е видял следите от пердах по телата на мигрантите.
Според разказите на мигрантите румънските гранични служители на реда употребяват палки и кабели, с цел да удрят хората. Един от мигрантите е бил подложен на електрошок. Хората били сплашвани с изстрели във въздуха. Други описват за "командоси " - сътрудници в черни униформи с маски на лицето, с цел да не бъдат разпознати.
Румънските организации, които работят с Върховния комисариат на Организация на обединените нации за бежанците, споделят, че не са осведомени с сходни случаи.
Румънската гранична полиция отхвърли пред Евронюз обвиняванията.
"Всички дейности, подхванати от румънските гранични служители на реда против мигранти, които работят незаконно на границата, би трябвало да бъдат в сходство с националното и интернационалното законодателство, в това число при съблюдаване на правата на индивида ", показаха от румънската гранична полиция.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР