РС Македония е дълбоко дискриминационна държава, не само по отношение

...
РС Македония е дълбоко дискриминационна държава, не само по отношение
Коментари Харесай

Проф. Георги Трендафилов: РСМ е дискриминационна държава, трудно ще приложи конституционните промени

РС Македония е надълбоко дискриминационна страна, освен във връзка с етническия генезис или националните малцинства, нашата дискриминация е на основата на публичните права. Проблемът е залегнал в предишното, във времето на комунизма, към момента се опитваме да се открием като страна, като нова нация

В РСМ има 97% обвинителни присъди – повече, в сравнение с в Афганистан при талибаните. Това правораздаване е освен глухо, само че и сляпо.

Приемането на конституционните промени ще е лесната част, сложната ще е тяхното използване.

Това съобщи в изявление за новините на британски език на БГНЕС Георги Трендафилов - професор по философия в университета " Кирил и Методий " в Скопие. Бивш представител на Министерството на защитата и на държавното управление на Република Северна Македония и някогашен член на Народното събрание. Автор на изследвания и разбори в Съвета за световно съдействие със седалище в Скопие. От 2019 година е колумнист на онлайн изданието " Трибуна ". Председател на Националния комитет на Гражданския либерален съюз.

Според Трендафилов същината на казуса с Македония се дължи на предпоставки от времето на комунизма.

„ Проблемът е залегнал в предишното, във времето на комунизма, към момента се опитваме да се открием като страна, като нова нация. Опитваме се да установим Македония на политическо равнище като страна с политическо минало и обичаи на някогашна Югославия или единствено като Македония “, съобщи той.

По отношение на „ Френското предложение “ професорът означи, че македонското държавно управление работи на правилото: „ ок, свършено е, отиваме в НАТО и вървим към идващия проект “.

„ Така доста планове, доста начинания с България бяха замразени. Политическият хайлайф в Македония не се пробва да работи с българските сътрудници, с академическата общественост, с публицистите. Те в действителност считат, че към този момент всичко е направено и защото сме към този момент в НАТО, не е нужно да вършим повече каквото и да било в настоящо или бъдеще време “, добави той, като посочи:

„ Част от политическия хайлайф схваща казуса, наясно са с българските искания към историческото завещание, те се пробват да заобиколят казуса с хора от други страни на Европейски Съюз, по-специално с някои лявоцентристи или се пробват да показват казуса като напълно исторически. Но дълбочината му е по-голяма от това какво мислим за времето отпреди 100 години “.

Проф. Трендафилов дефинира правосъдната система в Северна Македония като нефункционираща, доста публични лица от европейската общественост към този момент са изтъквали проблемите с върховенството на закона.

„ Европейският дипломат в Скопие беше доста явен във връзка с върховенството на закона в Македония. Холандският дипломат сподели, че правосъдното тяло в Македония е нефункциониращо в този миг. Македонското държавно управление не съумява да направи промени в съществени услуги за жителите. Така че когато формалните лица приказват, че сме демократична страна във връзка с етническата принадлежност, със мощни институции, че няма дискриминация…, в действителност истината е, че Македония е надълбоко дискриминационна страна, освен във връзка с етническия генезис или националните малцинства, нашата дискриминация е на основата на публичните права “.

Професорът направи съпоставяне сред балканската страна и Афганистан при талибаните във връзка с правораздаването. Освен това той разяснява „ дълбоката страна “ в западната ни съседка.

„ В Македония има 97% обвинителни присъди – повече, в сравнение с в Афганистан при талибаните. Това правораздаване е освен глухо, само че и сляпо “, безапелационен е той.

„ Дълбоката страна “ е статукво във връзка с развиването на Македония. Ние нямаме доста промени в бизнес бранша, в промишлеността, всякакво развиване на елементарния човек, който е отвън политическите кръгове, е мъчно, даже невероятно. На това политическият хайлайф не обръща внимание, те приказват само за казуса с България. Но е надалеч от истината, че единственият ни проблем е политическият въпрос Скопие-София “, добави Трендафилов.

По думите на анализатора неотдавнашната декларация на немския Бундестаг е за основно да окуражи партията ВМРО-ДПМНЕ да се извършат нужните конституционни промени.

„ Тя не е нищо друго. С почитание към немския Бундестаг, само че аз не съм повече или по-малко македонец след тази резолюция. Това е обръщение към политическия хайлайф, към основните медии, да осъществят напън върху членовете на Народното събрание да одобряват, че имат отговорности и би трябвало да осъществят конституционните промени “, сподели той.

По отношение приемането на конституционните промени от страна на Скопие Трендафилов не е оптимист.

„ Всички публични европейски лица настояват, че друго предложение няма да има, конституционните промени би трябвало да бъдат направени, и в случай че не - идната стъпка ще бъде започване на диалози единствено с формалните лица в Албания и не се знае какво ще се случи след ноември. Приемането на конституционните промени е лесната част, сложната ще е използването им “, съобщи професорът и предвижда срокът на влизане на РСМ в Европейски Съюз с думите:

„ Това е въпрос за Баба Ванга, не за мен. Така че ще се въздържа за в този момент (с усмивка) “. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР