РПЦ къса отношенията с Вселенската патриаршияСинодът на Руската православна църква

...
РПЦ къса отношенията с Вселенската патриаршияСинодът на Руската православна църква
Коментари Харесай

РПЦ къса отношенията с Вселенската патриаршия

РПЦ къса връзките с Вселенската патриаршия
Синодът на Руската православна черква разгласи, че по-нататъшното евхаристическо общение с Константинопол е невероятно. Това съобщи ръководителят на Отдела за външноцърковни връзки Митрополит Иларион за резултата от срещата на Синода на Руската православна черква в Минск.

"На срещата на Светия синод беше взето решение да се унищожи изцяло връзката с Константинополската Вселенска патриаршия ", сподели той.

РПЦ се надява Константинопол да преразгледа решенията си във връзка с Украйна, сподели още митрополит Иларион Волоколамски.

"Надяваме се, че здравият разсъдък ще спечелва, че Вселенската патриаршия ще промени отношението си към съществуващата църковна действителност. Но до момента в който тази смяна не се случи, до момента в който тези противозаконни и антиканонични решения остават в действие, няма да поддържаме връзка с тази църква", сподели той.

Руската православна черква не признава решението на Вселенската патриаршия да даде автокефалия на Украинската черква, заяви още митрополитът.

"Беше признато решение да се анулира акта на Вселенската патриаршия от 1686 година за включването на Киевската митрополия в състава на Московската патриаршия и също по този начин бе взето решение за основаване на Ставропигия на Вселенската патриаршия в Украйна. Всички тези решения са противозаконни и канонически неправилни. РПЦ не приема тези решения и няма да ги следва", сподели Иларион.

БГНЕС напомня, че на 11 октомври Св. Синод на Константинополската Вселенска патриаршия заяви, че обновява към този момент взетото решение Вселенска патриаршия да пристъпи към предоставяне на автокефалия на Църквата в Украйна, да възвърне, от този миг Ставропигията на Вселенската патриаршия в Киев, една от многото нейни ставропигии в Украйна, съществуващи там постоянно, да одобри и преразгледа молбите за апелация на Филарет (Денисенко), Макарий (Малетич) и техните следовници, които са се оказали в ерес не по догматични аргументи, в сходство с каноничните преимущества на Константинополския патриарх да получава такива молби от йерарси и други клирици от всички автокефални църкви. По този метод горепосочените бяха канонично възобновени в своя йерархичен или духовнически чин, а техните вярващи са признати в общение с Църквата.

Вселенска патриаршия анулира действието на Синодното писмо от 1686 година, издадено за тогавашните условия, което дава право по икономѝя на патриарха на Москва да ръкополага митрополита на Киев, определен от събранието на клира и народа в неговата епархия, който би трябвало да поменава Вселенския патриарх като пръв йерарх по време на свещенодействие като израз на канонична взаимозависимост от църквата-майка в Константинопол.

Както написа в публицистична публикация на „ Файненшъл таймс “ този ерес сред Украйна и Русия носи освен набожен, само че и геополитически темперамент. Той се свежда до отменяне опитите на Москва да задържи Киев в своята политическа орбита и да възвърне въздействието си в постсъветското пространство. Той също по този начин нанася удар върху концепцията за „ Руски свят “, който, съгласно замисъла на Владимир Путин, би трябвало да включва хипотетично братските нации на Украйна и Беларус, отчасти свързани и посредством православието.

Макар московският патриарх и да е получил правото да ръкополага киевския патриарх още през 1686 година, английският вестник напомня, че през 90-те години на предишния век след разпадането на Съветския Съюз, УПЦ се отдели от Москва. А след 2014 година, когато РПЦ отхвърли да жигосах кръвопролитията в Източна Украйна, редиците на УПЦ доста укрепнаха.

Загубата на украинската патриаршия ще докара до понижаване на тежестта на Русия в православния свят и ще й дава по-малко мотиви да претендира на позицията на Третия Рим. Тя също по този начин образно показва до какво може да доведат неговите опити за вбиване на чеп сред руснаци и украинци.

Според „ Файненшъл таймс “ заплахата на момента се задълбочава и заради това, че всичко това протича на фона на рухване на рейтинга на Путин по отношение на непопулярната пенсионна промяна. В Киев и на Запад се притесняват, че Кремъл може да приложи военна мощ, с цел да вземе под своя отбрана черквите, останали правилни на московския патриарх и да попречи на прекосяването им под юрисдикцията на киевския патриарх.

„ Православието е застрашено от ерес, по-голям от този сред Изтока и Запада", предизвести сръбският епископ Ириней Бачки във връзка решението на Вселенската патриаршия.

„ Ако това се случи, а аз се надявам, че все пак няма да се случи, то ще бъде по-голям и по-тежък ерес от всички предходни в историята на църквата, по-голям и от разкола през 1054 година, предвид на сегашния брой православни църкви и тяхното въздействие по света “, сподели свещеник Ириней.

Епископ Бачки предизвести, че в случай че нещо такова "мине в Украйна, то ще мине освен в Македония, само че и в Черна гора, Абхазия и където пожелаят поръчителите и причинителите, а може би даже и в Гърция." /БГНЕС/ТАСС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР