Розопроизводители и преработватели в Подбалкана искат въвеждането на механизъм, който

...
Розопроизводители и преработватели в Подбалкана искат въвеждането на механизъм, който
Коментари Харесай

Розопроизводители в Подбалкана са изправени пред фалит заради порочни практики на пазара

Розопроизводители и преработватели в Подбалкана желаят въвеждането на механизъм, който да наблюдава и удостоверява произхода на масло, както и механизъм за надзор на частните лаборатории. В писмо до Министерствата на земеделието и на финансите, съдружие " Българска розова котловина " излага причините си, по какъв начин се позволяват порочни практики, които съществено заплашват качеството на българското розово масло и това води до отлив от пазара.

Методи Стефанов е притежател на розоварна в с. Манолово. Вече втора година тя не работи. Принудил се е да я затвори, тъй като е претърпял големи загуби, които възлизат на над 10 млн. лв..

" Там беше едно от местата, в които отиваше една огромна част от реколтата, нямаше място, откъдето да не сме купували рози. Един от факторите е нелоялна конкуренция, която смъкна цените със стратегически контрагенти ", описа Стефанов.

Голяма част от преработвателите в страната към този момент са банкрутирали, а това води до заличаване на розовите масиви. Според съдружие " Българска розова котловина " пазарът на българско масло е заплашен поради мощните позиции на другите страни производителки на розово масло като Турция, Молдова и Мароко, където страната предизвиква производството на маслодайна роза.

" Българското розово масло сякаш стартира лека по лека да изчезва като бранд на международната сцена. Конкурентни страни, които също създават артикули от роза, допуснахме да минават през България като портал за европейския пазар, което първо скапе качеството и второ - те нямат никакъв финансов ангажимент към българската страна от Данък добавена стойност, налози за мита ", изясни Владимир Стоянов - ръководител на съдружие " Българска розова котловина ".

Производителите на розов цвят и притежателите на дестилерии упорстват за бърза реакция от българското държавно управление, защото идващия месец следва акция по прибиране на цвета.

" Не може да има розопроизводител, който да бъде удовлетворен, без да има на пазара добре осъществени розопреработватели ", споделя Петко Тодоров - розопроизводител в Розино.

" И всички лаборатории, които издават документ, би трябвало да работят по един стандарт и това да е българският, който ние го имаме в института по розата в държавна лаборатория. И да не позволяваме артикули, без това, с което сме известни, да наводняват европейския пазар. Този стандарт би трябвало да се следи от митницата и органите ", добави Владимир Стоянов.

Въпреки проблемите и компликациите в сектора, към 70% от розопрозводителите се приготвят за розобера тази година. Очакванията са да отворят порти най-малко към 20 розоварни, което е половината от общия брой на дестилериите в страната. Екип на " България в 60 минути " се свърза с министерството на земеделието, храните и горите и чака отговор. Продължаваме да следим тематиката.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР