Роумингът между Европейския съюз и Западните Балкани няма да отпадне,

...
Роумингът между Европейския съюз и Западните Балкани няма да отпадне,
Коментари Харесай

По-евтин роуминг за Западните Балкани

Роумингът сред Европейския съюз и Западните Балкани няма да отпадне, само че ще става все по-евтин. Догодина ще бъде въведен и таван на цените. Това заяви българският еврокомисар по цифровата стопанска система Мария Габриел, осведоми Българска национална телевизия.

Пътната карта за понижаване на цените на роуминга е част от концепцията за пускане на Цифрова стратегия на Западните Балкани, публично подкрепена през вчерашния ден от шестимата водачи на страните от района.

Още от първи август тази година телекомуникационни оператори ще оферират предложения за пакети от данни на доста по-ниски цени. Те са поели и ангажимент да предложат ограничения против високите сметки за клиентите си от Западните Балкани, сподели еврокомисарят. От лятото на 2019 цената за един мегабайт няма да бъде по-висока от 70 евроцента.

Мария Габриел, еврокомисар по цифрова стопанска система: Очакваме година по-късно тази цена - по този начин, както се случи в Европейския съюз, да падне на 45 евроцента, 2021-ва - на 20 евроцента за мегабайт.
Пътната карта вкарва мониторинг, посредством който на място да се оцени резултата от новия проект. Началото на Цифровата стратегия ще бъде оповестено по време на Дигиталната асамблея в София в края на юни, сподели еврокомисарят. Целта на програмата е да улесни интеграцията на западнобалканския район и да усъвършенства локалния капиталов климат.

Мария Габриел, еврокомисар по цифрова стопанска система: Тя планува и огромни вложения от страна на Европейския съюз в построяването на високоскоростен Интернет. Това е един от най-важните фактори, които притеглят вложения в наши дни.
Друга стъпка ще бъде разширението на районното роуминг съглашението, което сега е сред Сърбия, Македония, Черна гора, Босна и Херцеговина. Очакванията са след асамблеята то да обхване всички страни от Западните Балкани.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР