Росен Карадимов, юрист, бивш депутат от ПГ на БСП, функционер

...
Росен Карадимов, юрист, бивш депутат от ПГ на БСП, функционер
Коментари Харесай

Росен Карадимов: Ръководство на БСП е върнало реномето си на реална опозиция

Росен Карадимов, правист, някогашен народен представител от ПГ на Българска социалистическа партия, функционер на Евролевицата и сегашен ръководител на Управителния съвет на „ Институт за нов стопански прогрес " в диалог с Илиана Беновска в предаването „ Беновска пита " съобщи, че водачът на опозицията Нинова диша във врата на министър-председателя Борисов и той би трябвало да дава отговор.

„ Защо се връщате в политиката, господин Карадимов? ", обърна се водещата Илиана Беновска към своя събеседник. Той отхвърли, че има сходни упоритости и показа, че е отминало сантименталното време на прехода, в което се е занимавал с дейна политика, за която към този момент се усеща изтъркан. „ Идва един интервал, в който насищаш пространството до степен, до която би трябвало да поемеш друга роля. ", довери Росен Карадимов.

„ Подозират Ви, че сте се върнал като подмолен „ рицар " на Корнелия Нинова ", предизвика водещата Илиана Беновска. Бившият член на ПГ на Българска социалистическа партия от 36-ото Народно заседание, отговори, че няма институционално качество в границите на Българска социалистическа партия и се усеща осъществен във функционалността си на ръководител на Управителния съвет на „ Институт за нов стопански прогрес ".

„ Вие сте били постоянно в лявото пространство. Не е ли естествено да се намерения, че Вие ще желаете да помогнете на процесите в ляво? ", попита водещата Илиана Беновска. Гостът съобщи, че има предпочитание да помогне на ляво-ориентираните политически обединения и води потребен разговор с управителни фактори в Българска социалистическа партия, в лицето на Корнелия Нинова, Драгомир Стойнев и Кирил Добрев. Росен Карадимов окачестви актуалното управление на левицата като реформаторско и заслужаващо заем на доверие, тъй като е върнало реномето на Българска социалистическа партия като действителна съпротива. Роля, чието проявяване се вижда във дефинираните цели на столетницата, законите, против които гласоподават депутатите ѝ, подготовката на различен бюджет, различни политики и концепцията за целите на България в еврочленството ѝ, проучва някогашният съветник на държавното управление на Сергей Станишев.

„ От 2009 година, откогато ръководи, господин Борисов в никакъв случай не е имал действителна съпротива, това разглези ГЕРБ, това ги направи мързеливи и по тази причина влизането на действителна, същинска съпротива в Народното събрание основава чувството за самоцелен конфликт ", добави той.

Вотът на съмнение и политическата кондиция на Българска социалистическа партия.

„ Нали сте състезател? Човек се явява подготвен на съревнование. Докъде бяха подготвени Българска социалистическа партия с вота на съмнение, с цел да го проектират и да го желаят? ", попита водещата Илиана Беновска.

„ Има един главен принцип, който в една парламентарна страна следва да се съблюдава - сред водача на опозицията и министър-председателя тече оста на главния спор. Той не се състоя. Това стартира на президентските и продължи на парламентарните избори. ГЕРБ натрапчиво пускат хора, които вместо министър-председателя поемат този спор ", разяснява Росен Карадимов. За него няма подозрение, че сега се основава усещането, че Народното събрание е единствено фон.

„ Тогава, за какво преди година и половина, когато избраха Нинова отпред на Българска социалистическа партия тя предложи на Бойко Борисов - „ излез, ела да се разберем „ по мъжки ", а не му сподели - излез, ела да се разберем „ по лидерски "? Едва в този момент, тя желае „ лидерска среща във връзка измененията в Конституцията за приватизацията ", отвърна водещата Илиана Беновска. Събеседникът отговори, че въпросната имитация е била произнесена за първи път, когато Корнелия Нинова е била редови народен представител и не е била в качеството си на партиен началник, допълвайки, че предлагането за лидерска среща е съответен и мощен политически ход. За Росен Карадимов е явен обстоятелството, че лидерката на Българска социалистическа партия постоянно е търсила лидерски формат на междупартийния спор.

„ Лидерският спор не се инициира с нарочни писма, той би трябвало да се състои в Народното събрание. Лидерският спор е, когато водачът на опозицията диша във врата на министър-председателя и той би трябвало да дава отговор ", уверен е политическият наблюдаващ, пояснявайки, че този обоснован конфронтация се заобикаля, тъй като вместо Бойко Борисов дават отговор негови представители.

„ Нищо ненормално няма, в случай че водачът на ръководещите Борисов, в случай че не смята, че това не е равнище за него и да пуска на Нинова свои заместници ", изрази мнение водещата. Гостът не се съгласи със съждението на Илиана Беновска, давайки образец с лидерските дебати в британския парламент, където дистанцията сред премиера и водача на опозицията е „ един меч " и се води постоянен и регламентиран спор.

„ Ще успее ли да мине парламентарен избор на съмнение? Готова ли е Българска социалистическа партия да завоюва една парламентарна борба против ГЕРБ? ", попита водещата Илиана Беновска. Росен Карадимов съобщи, че задачата на вота на съмнение, като политически инструмент, се състои в инспирирането на диспути по избрани политики и опозицията е длъжна да го употребява, без значение дали има късмет за триумф. Анализаторът смята, че допреди началото на управническия мандат на Корнелия Нинова, в Българска социалистическа партия не е имало нито действителна парламентарна съпротива, нито опити за победа, тъй като левицата не е била подготвена да ръководи. „ Оставката на ръководител на парламент не е смешка работа - това е ход от киндерамата (шахматен термин за най-простия и елементарен мат - бел.авт.), тъй като отсрещната страна от дълго време е изгубила концепцията да играе шах- отговори Карадимов на въпрос на Беновска играе ли шах и може ли да го придвижи в политиката. „ Борисов ще би трябвало да развие рефлекса обществено и в разговор да може да оборва и да опонира с водача на опозицията ", установи дипломираният правист. „ Най-вероятно гласовете на Българска социалистическа партия, в случай че бъдат добавени гласовете на Движение за права и свободи - няма да са задоволителни това държавно управление да бъде свалено. Не мога да предвидя вота на българския народ ", предвижда Росен Карадимов хипотетичните резултати от вота на съмнение и предварителни парламентарни избори.

„ Как ще се оправи Корнелия Нинова с вътрешната съпротива? ", попита водещата Илиана Беновска. Гостът отговори, че това е една от аргументите, заради които Българска социалистическа партия не била подготвена да ръководи. Въвеждането на мандатност за депутатите от 12 години изострило пристрастеностите, само че поддръжката от 92%, изразена към Корнелия Нинова на 49-я конгрес на партията, свидетелства, че тя е на прав път. „ Българска социалистическа партия е доста комплициран организъм, там мъчно се взимат еднолични решения. Аз допускам, че най-малко година и половина на нея (Корнелия Нинова - бел.авт.) още са й нужни, с цел да може да стимулира и да консолидира Българска социалистическа партия тъй че да е подготвена да отиде на парламентарни избори ", приключи Росен Карадимов диалога си с Илиана Беновска в ефира на „ Радио К2 " и „ Канал 3 " на 3 декември 2017 година.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР