Росатом“ заедно с Московския физико-технически институт успешно завършиха тестовете на

...
Росатом“ заедно с Московския физико-технически институт успешно завършиха тестовете на
Коментари Харесай

„Росатом“ тества безпилотен летателен апарат за проучване на леда по Северния морски път

„ Росатом “ дружно с Московския физико-технически институт сполучливо приключиха тестванията на комплекс за изследване на ледената завивка благодарение на безпилотен летателен уред (БПЛА) с палубно базиране.   Получената информация разрешава основаване на цифрова система на Северния морски път. Новината заяви отговарящата за връзките на компанията в България Икона комюникейшънс.

Северният морски път е морски маршрут в северната част на океана Арктика, който свързва Атлантическия и Тихия океан. Той минава през северните крайбрежия на Русия и през Арктическия океан. Този маршрут става все по-достъпен за търговия и транспорти, заради топенето на ледовете вследствие на изменението на климата.

„ В акваторията на плавателния канал в Обския залив на Карско море, от палубата на атомния ледоразбивач „ Ямал “ се организира сполучливо третият стадий на тестванията на безпилотния летателен уред. Той е предопределен за приемане на оперативна информация за ситуацията по ледената завивка на Северния морски път за обезпечаване на сигурността на корабоплаването.

Тестовете се организираха през нощта при комплицирани метеорологични условия. Скорост напразно 15-17 м/с (с пориви до 19 м/с). Температура на въздуха бе минус 25 °С. Всички системи работеха в естествен режим. БПЛА извърши полет на височина 600 метра при облачно време, с дълготрайност 115 минути и обща дължина на маршрута 174 км. За първи път по време на тестванията сполучливо е тествана системата за изцяло автоматизирано кацане на палубата на ледоразбивача без присъединяване на оператор. Това разрешава доста опростяване на експлоатационните характерности на БПЛА. Цялата информация в действително време се предаваше на оператора на борда на ледоразбивача “. Това декларира шефът по плановете за Северния морски път в „ Росатом “ Максим Кулинко.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР