Ромен Ролан е френски писател, идеалист, пацифист, антифашист, биограф, романист,

...
Ромен Ролан е френски писател, идеалист, пацифист, антифашист, биограф, романист,
Коментари Харесай

Роден е Ромен Ролан

Ромен Ролан е френски публицист, мечтател, пацифист, антифашист, биограф, романист, притежател на Нобелова премия за литература (1915) за творбата си „ Жан Кристоф “.
Роден е на 29 януари 1866 година Учи в Париж и Рим, дипломира се през 1895 година с докторат по изкуствата. На 29 години става учител по история на изкуството в Екол Нормал Сюпериор в Париж, а осем години по-късно – в Сорбоната.
Поддържа преписка с Лев Толстой, Максим Горки, Махатма Ганди и Алберт Айнщайн.
Романът му „ Жан Кристоф “ се състои от 10 книги и е най-големият прочут разказ до момента, преведен на доста езици.
Ромен Ролан е евентуално един от най-горещите последователи на Обществото на нациите и обединяването на духовните сили на човечеството против варварството. Една от причинете да бъде присъдена на Ромен Ролан Нобеловата премия за 1915 е книгата му „ Над паниката “. Това са поредност публикации писани в Швейцария при започване на Първата международна война и издадени в алманах. В тази Европа, която умира, а нейните деца взаимно се избиват, писателят приканва към основаване на гражданско пространство и „ цитадела “, в което високите морални и духовни полезности да господстват над несправедливостта и омразата сред нациите. Книгата стартира с изречението „ Великият народ, в плен на войната би трябвало да брани освен границите си, а и своя разсъдък “. Патосът за нуждата от „ сливане на всички свободни и приятелски сърца в света “ и задължението на братята по перо: „ Занаята на интелектуалците е да дирят истината измежду неправилните показа “, звучат и през днешния ден настоящо и не са изгубили силата си.
Умира на 30 декември 1944 г.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР