Романът Физика на тъгата на Георги Господинов за първи път

...
Романът Физика на тъгата на Георги Господинов за първи път
Коментари Харесай

Георги Господинов спечели голямото европейско литературно отличие Angelus

Романът " Физика на тъгата " на Георги Господинов за първи път донесе огромното европейско литературно отличие Angulus в България. Това заяви писателят в профила си във " Facebook ".

" Има и такива вести. Наградата Ангелус за Физика на тъгата отива за пръв път в България. Благодаря на всички! На Магда Питлак за превода, на издателите си тук и в Полша, на журито с огромния стихотворец Ришард Криницки, на Олга Токарчук, която застана зад Физика на тъгата още първоначално, на Кшищоф Варга и Газета Виборча, където излезе първата огромна критика за романа, на прелестните писатели с които бяхме номинирани дружно! За мен е чест. Сред лауреатите на премията са Светлана Алексиевич, Петер Естерхази, Юрий Андрухович, Миленко Йергович, Серхий Жадан, Мартин Полак, Петер Надаш, Йозеф Шкворецки... ", гласи известието му.

За превода на романа на полски парична премия получи и Магда Питлак, а премията на читателите взе украинският публицист Юрий Виничук за романа " Танго на гибелта ".

Наградата Angelus е полска и се връчва от 2006 година във Вроцлав за книга, оповестена на полски от жив създател. Господинов попадна измежду финалистите за повторно след 2012 година, когато беше номиниран за сборника с разкази " И други истории ".

Според регламента на премията тя се връчва на писатели от Централна Европа, чиито творби " се занимават с най-актуалните тематики на съвремието, провокират размисъл и уголемяват знанията за други култури ".

По време на срещата на седемте номинирани за оценката преди време писателят споделя: " " Физика на тъгата " бе основана като опит да отговори на въпроса за какво България се счита за една от най-тъжните страни в света. "

Полското издание на книгата е съпроводено от рекомендация от носителката на Нобел за литература за 2018 година Олга Токарчук, което гласи: " Трогателно проучване на мита, който се случва когато и да е, на всички места. "

Отличието съставлява статуетка на Ева Росано, към която вървят 150 хиляди злоти (около 35 хиляди евро) за писателя и 20 хиляди злоти за преводача. Наградата се финансира от общината във Вроцлав.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР