Роман Протасевич, осъденият на ефективен затвор беларуски опозиционен блогър, беше

...
Роман Протасевич, осъденият на ефективен затвор беларуски опозиционен блогър, беше
Коментари Харесай

Властите в Беларус помилваха осъдения блогър Роман Протасевич

Роман Протасевич, наказаният на ефикасен затвор беларуски опозиционен блогър, беше опрощение от управляващите.

Това заяви беларуската държавна осведомителна организация БелТА, представена от Reuters.

" Току-що подписах всички документи, в които се показва, че съм опрощение ", цитира БелТА изказване на Протасевич пред кореспонденти. " Това, несъмнено, е чудесна вест. ", добавя той.

На 3 май Протасевич беше наказан на 8 години затвор за закононарушения, включващи подстрекателство към тероризъм, образуване на всеобщи вълнения и клюки против президента на Беларус Александър Лукашенко.

Блогърът беше задържан през 2021 година, откакто полетът му с самолетна компания Ryanair беше заставен да кацне в Минск, напомня Reuters.

Роман Протасевич  работеше като публицист в новинарския канал Nexta, който отразяваше всеобщите митинги против Лукашенко през 2020 година след президентските избори, които опозицията и западните държавни управления осъдиха като фалшифицирани.

В резултат на репресиите по време на изборите всички значими опозиционни фигури бяха хвърлени в пандиза или прогонени в заточение.

Основателят на Nexta Стяпан Пусила и някогашният редактор Ян Рудик бяха наказани задочно от съда на 20 и 19 години затвор.

Миналата година Беларус разгласи Nexta за " терористична организация ".

Обстоятелствата към ареста на Протасевич през 2021 година провокираха интернационално отвращение и доведоха до наказания на Европейския съюз против Лукашенко.

След ареста Протасевич беше показан по държавната телевизия, където със сълзи на очи признаваше, че е взел участие в антиправителствени митинги и е подготвял скрит план за събаряне на Лукашенко.

Опозицията в заточение в Беларус съобщи, че признанията са подправени и са изтръгнати с насила.

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР