Rolls-Royce планира да произвежда екологичен водород в централата си във

...
Rolls-Royce планира да произвежда екологичен водород в централата си във
Коментари Харесай

Rolls-Royce се фокусира върху водорода. Китай също

Rolls-Royce възнамерява да създава екологичен водород в централата си във Фридрихсхафен и да тества своите водородни мотори и системи за горивни кафези mtu.

От компанията, представени от h2-view, оповестяват, че на 17 април сполучливо са тествали своя демонстрационен модел на горивна клетка с мощ 250 kW, с което са потвърдили, че системата може да обезпечи непрекъсваема сила в обстановка на спиране на централното електрозахранване.

Компанията, която създава лични стандартизирани електролизери с мощ до 4 MW и опция за увеличение до над 100 MW, закупи дял в разработчика на електролизни стекове Hoeller Electrolyser предходната година, напомня още профилираната платформа.

Проектът на Rolls-Royce H2Infrastructure ще обхване производството на зелен водород посредством електролиза и ще обезпечи поредно разширение на потенциала за рандеман на зелен водород до 10 MW. Това ще подсигурява на автомобилния производител задоволително количество за развойните процеси в региона на задвижващите технологии.

Норберт Маркерт, началник на плана H2Infrastructure в Rolls-Royce Power Systems, декларира: " Нашите нови уреди ще покрият огромна част от веригата за основаване на стойност на водорода - от инфраструктурата до производството, дистрибуцията и потреблението. "

Даниел Чатърджи, шеф " Устойчивост, софтуерна тактика и регулаторни въпроси " в Rolls-Royce Power Systems, прибавя: " Общата цел на Rolls-Royce и Hoeller Electrolyser е да разработят решение за произвеждане на водород с екологична сила евтино и в огромен мащаб. "

По отношение на сполучливото тестване на първата система за горивни кафези mtu на компанията доктор Филип Горс от Rolls-Royce декларира: " Системата с мощ 25 kW, която изградихме в централата ни във Фридрихсхафен и тествахме в продължение на към година, изцяло оправда упованията ни. По време на симулацията на спиране на електрозахранването тя неотложно и непрекъснато осигуряваше нужната мощ. "

Rolls-Royce разкрива също по този начин, че системата за горивни кафези mtu ще бъде употребена в пристанище Дуиспорт - едно от най-големите островни пристанища в света, като част от обществено финансирания план enerPort II. През 2024 година то ще вкара в употреба нов терминал с атомна мрежа за доставки.

По-голямата част от електро- и топлинната сила, нужна на пристанището, ще се генерира непосредствено на място посредством водород. Това ще бъде обезпечено от две системи за горивни кафези mtu и две комбинирани топлоелектрически централи с водородни мотори mtu Series 4000.

Двигателят mtu Series 4000 l64 неотдавна беше подложен на проби, при които 12-цилиндров газов мотор работи със 100% водород, напомня още h2-view.

Китай строи 400 км водороден водопровод

Но водородът надалеч не попада във фокуса единствено на частните компании. По данни на Синхуа Китай възнамерява да построи 400-километров водопровод, по който да се придвижва чистата сила. Той би трябвало да свърже богатия на възобновими запаси запад с енергийно потребяващите райони в източната част на страната.

Информационната организация показва, че планът ще обезпечи транспорт на водород от Уланкаб, в китайския самостоятелен регион Вътрешна Монголия, до Пекин, което го трансформира в първия междурегионален водопровод в страната.

Ма Йоншег, ръководител на Sinopec, най-голямата петролна рафинерия в Китай, разяснява, че първоначално тръбопроводът ще може да придвижва към 100 000 тона водород годишно, като в бъдеще потенциалът му може да се усили до 500 000 тона.

Ма прибавя, че откакто бъде пуснат в употреба, доставките на нисковъглероден водород от Вътрешна Монголия ще заменят настоящето произвеждане на водород въз основата на изкопаеми горива в района Пекин-Тиендзин-Хебей.

През февруари 2023 година Китайската петролна и химическа корпорация (Sinopec) започва план за зелен водород във Вътрешна Монголия, който би могъл да обезпечава до 30 000 тона годишно, за декарбонизиране на преработката на въглища.

Sinopec счита, че това ще бъде " най-големият в света " план в региона на въглищната химия за произвеждане на зелен водород, който ще разшири потенциала за равнищата на рандеман в Китай и в международен мащаб и ще насърчи развиването на веригата за доставки, като в същото време ще способства за постигането на задачите на Пекин в региона на възобновимата сила.

В проекта за индустриално развиване на Китай се планува, че водородът, създаван посредством електролиза и възобновима сила, ще доближи към 200 000 милиона тона годишно до 2025 година

За реализация на тези си упоритости Китай ще разчита на „ хидроенергията в Съчуан в югозападната част на страната; слънчевата сила в Синдзян на северозапад и вятърната сила в северната част на Вътрешна Монголия “.

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР