Рокендролът, заедно с религията, е най-важната трансцендентна сила на съвременния

...
Рокендролът, заедно с религията, е най-важната трансцендентна сила на съвременния
Коментари Харесай

Рокендролът, нашата Обетована земя


Рокендролът, дружно с религията, е най-важната трансцендентна мощ на актуалния човек. Какво щяхме да бъдем без рока? - пита немският журналист Алън Позенер.

 Не единствено носталгия
Не единствено носталгия

Рокендролът отприщи културна гражданска война и в случай че желаеме да знаем какво щяхме да бъдем без тази гражданска война, задоволително е просто да съпоставим тази Германия, в която тя можа да се състои, с другата Германия, в която тя беше неразрешена. Това стана видно през 1989 и до ден-днешен изоставането на немския Изток е обяснимо с несъстоялата се рок гражданска война в страната на комсомолците.

Като богове

Всичко, в което винят поколението от 68-ма, - разлагането на семейство, учебно заведение, морал и усърдност, рокендролът (с помощта на хапчето) щеше да свърши и без Руди Дучке и компания. Всичко, което оплакват културпесимистите, - американизирането и плебеизирането на културата, непосредственото преживяване на половия нагон, заличаването на разликата сред висока и поп просвета, инфантилизирането на потребителите, всичко това получи подтик от рокендрола в другите му превъплъщения.

Някои носталгици бъркат, възприемайки рока само като саундтрак на своята младост. Рокендролът е доста повече: дружно с религията, той е най-важната трансцендентна мощ на актуалния човек. Не различен, а Фридрих Ницше предусеща това, когато приказва възторжено за " магията на дионисиевското ".

 Flash-Galerie Elvis Presley

Ex occidente lux. Неслучайно богатствата новина на рокендрола идва от американската госпъл музика. Музиколозите споделят, че рокът произлиза от блуса, само че това е по-малко от половината истина. Структурата и хармониите може и да идват от блуса; движение, жар, пристрастеност, блян по избавление идват обаче от госпъла. Преди да стане рокаджия, Елвис е желал да стане госпъл артист и е бил придружаван от вокалния госпъл квартет The Jordanaires. Неслучайно Джон Ленън употребява една религиозна формула, с цел да опише отношението си към Краля: " Аз го обожавах ".

Всяко потомство ще продължава да твърди, че актуалната музика е гола вода спрямо музиката от неговата младост, само че това са нелепости. Елвис, Бийтълс, пънкът, Майкъл Джаксън: бийтът е жив, тъй като е жива потребността ни да се усещаме като богове. Ако религията е опиумът на народа, то рокендролът е неговият кокаин.

В райската градина
 Flash-Galerie Beatles 50 Jahre Hamburg Konzert Jubiläum
Просвещението въздига разсъдъка във висша инстанция, но сънят на разсъдъка ражда чудовища. Аполон и Дионисий са съперници. Романтиката се съюзява с чудовищата в протеста си срещу разсъдъка, само че едвам откриването на рокендрола довежда до дъно тази битка. На Олимпийския стадион в Берлин Ролинг Стоунс прогониха духа на Хитлер, който преобрази груповата нервност в убийствена злина. Hail, hail rock and roll (Чък Бери) вместо Heil Hitler - това е исторически цивилизационен прогрес.

Ние сме по-чувствени, по-миролюбиви, по-щастливи, тъй като разполагаме с този опиат. Sweet, sweet rock and roll! пее Джон Ленън в Rock and Roll People. Не всеки би избрал определението " сладостен ", само че е правилно: рокендролът е Обетованата земя, където текат мляко и мед, райска градина, в която за малко забравяме, че сме обречени на гибел.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР