Рок музикантът и актьор Майкъл Лий Ади почина на 74-годишна

...
Рок музикантът и актьор Майкъл Лий Ади почина на 74-годишна
Коментари Харесай

Да си спомним за Мийт Лоуф

Рок музикантът и артист Майкъл Лий Ади умря на 74-годишна възраст в Нашвил. При раждането му родителите му го записват като Марвин, само че през 1981 година той трансформира името си на Майкъл. В света на шоубизнеса бе прочут със театралния си псевдоним Мийт Лоуф (кюфте, мляно месо).

Мийт Лоуф е роден на 27 септември 1947 година в Далас, в семейство на служител на реда и учителка. Според формалната версия в ранна детска възраст бил толкоз цялостен, че татко му се обръщал към него с „ месото “, а след това децата в учебно заведение почнали да му викат „ кюфтето “.

Като цяло татко му мъчно може да се назова родител за образец – на 15-годишна възраст Мийт Лоуф губи майка си, която умира от рак. След това бяга от у дома, откакто една вечер татко му - Орвис Уесли, който страда от алкохолизъм, се нахвърля върху него с нож. През 1967 година Марвин се мести в Лос Анджелис и стартира да работи като охранител в нощен клуб.

Междувременно стартира музикалната си кариера, като образува групата Meat Loaf Soul. По време на първия им студиен запис Мийт Лоуф изпява толкоз пронизително един звук, че изгаря предпазител. Вокалният му диапазон е замайващ и незабавно му оферират три контракта, само че той отхвърля.

С Meat Loaf Soul подгряват групата Them (на Ван Морисън), Джанис Джоплин. После следват няколко промени в състава, които са придружени и от смяна на името на групата – тя става Floating Circus и подгрява The Who, The Stooges, MC5 и Grateful Dead.

През 1968 година Марвин Лий Ади се причислява към групата, участваща в мюзикъла „ Косата “ и там Мийт Лоуф работи с Джо Кокър и бъдещата партньорка на Ленард Коен - Дженифър Уорнс и бъдещата звезда от мюзикъла „ Исус Христос суперзвезда “ - Тед Нийли. След ролята си в „ Косата “, Марвин получава предложение да подпише контракт със звукозаписната компания „ Мотаун Рекърдс “. Там, през 1971 година, той издава първия си албум, записан с певицата Шон „ Стоуни “ Мърфи (една от партньорките му в „ Коса “).

Мийт Лоуф продължава и артистичната си кариера с трупата, известна с емблематичното си шоу Rocky Horror Picture Show. Изпълнителят се развива редом и като музикант, и като артист, като забележителните му музикални изяви са свързани най-често с театрални представления или със особено измислени истории.

Най-успешният албум на Мийт Лоуф за цялата му кариера е Bat Out of Hell. Той запова работа по него през 1972 година дружно с приятеля си - композиторът Джим Стайнман. Благодарение на Bat Out of Hell Мийт Лоуф се трансформира в рок звезда. Но триумфът въобще не идва елементарно – по-големите звукозаписни компании отхвърлят да издадат албума и едвам пет години по-късно – през 1977 година, той е публикуван от дребен самостоятелен лейбъл – Cleveland International Records.

Дуото Мийт Лоуф и Джим Стайнман издигат характерната рок музика, която вършат The Who, Queen и Bruce Springsteen, на ново, по-високо равнище. Това става с албума - мюзикъла, написан от Стайнман - Neverland.

Първото парче в него наподобява на мини опера, в която бързи фрагменти се редуват с мудни, а фрагменти на китара се редуват с огромни оркестрови и хорови партиии. Продуцентът Тод Рундгрен държи в албума да се чуе ръмженето на мотор на мощен мотор, изсвирен с електрическа китара. Пресъздава се и пътен случай, който претърпява лирическият воин на песента.

Bat Out Of Hell е продаден в 43 милиона копия и е включен в разнообразни ранглисти като един от най-хубавите албуми на всички времена. С него Мийт Лоуф победи още два пъти.

През 1993 година излиза албумът Bat Out of Hell II: Back into Hell. Към ария в него е и видеото, трансформирало I`d Do Anything for Love (But I Won`t Do That) в сразяващ шлагер, въртящ се по всички радиа и телевизионни канали.

Самият Мийт Лоуф не може да дефинира парчето нито като хард рок, нито като рок балада – признава, че в него има от всичко, което той най-вече обича дълги композиции с изменящо се движение.

В него Мийт Лоуф не е и типичната рок звезда. Той не е подобен и на сцената – корпулентният благородник наподобява някак необичайно на фона на татуираните и смачкани от използването на хероин рокери от по-младите групи.

Но все пак I`d Do Anything for Love... става международен шлагер, за който Мийт Лоуф печели „ Грами “, а албумът доближава номер едно в класациите в Съединени американски щати, Англия и Австралия.

Третата част от приказката – албум - " Bat Out of Hell III: The Monster is Loose " (2006), включва и гостуващи рок звезди като Дезмънд Чайлд и Марти Фредериксен, както и хард рок инструменталисти като Джон 5 (китарист в групата на Мерилин Менсън), Ники Сикс (басист и главен текстописец на хевиметъл групата „ Мотли Крю “) и Брайън Мей (китарист на Queen).

Силната страна на Мийт Лоуф бе способността му да трансформира във въздействащ шедьовър всяка общоприета балада. Ярък образец по тази причина е песента, композирана от Джим Стайнман - It`s All Coming Back to Me Now и включена в албума. Като най-известно нейно осъществяване обаче се постанова версията, изпята от Селин Дион.

По време на цялата си кариера Мийт Лоуф продава към 100 милиона плочи, като множеството от тях са от трите албума, отдадени на „ прилепа, излязъл от пъкъла “, каквото в действителност значи Bat Out of Hell.

Той е записал и пет албума онлайн. Между 1977 година и 2012 година прави общо 21 турнета. Снима се и в малкия екран, и в киното. Но най-известният му облик е на Големият Боб - мъжът с наднормено тегло с женски гърди от „ Боен клуб “ на Дейвид Финчър.

Феновете на Мийт Лоуф ще го запомнят с крилатите му изречения:

 „ Знаете ли какво би трябвало да прави рокендролът? Да ви отнесе на едно по-хубаво място. Това е предназначението му – появил се е измежду робите, които пеели госпъл в полето. Животът им бил пъкъл, само че с помощта на музиката ставал по-поносим “.

„ Ангелите първо държат китари в ръцете си, а след това им поникват крила “.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР