Рождената година на Исус най-вероятно е сбъркана. Това разкри пред

...
Рождената година на Исус най-вероятно е сбъркана. Това разкри пред
Коментари Харесай

Разкритие. Три години грешка в раждането на Исус

Рождената година на Исус най-вероятно е сбъркана. Това разкри пред вестник „ Телеграф “ физикът от института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория при Българска академия на науките и катедра „ Астрономия “ към Софийски университет Пенчо Маркишки. Става въпрос за неточност от най-малко три години.

Заради това за учените остава мистерия какво тъкмо астрономическо събитие се крие зад Витлеемската звезда, която съгласно Библията озарява небето при раждането на Христос

„ Въпреки че през днешния ден можем да симулираме софтуерно астрономически феномени за минали и бъдещи столетия с висока акуратност, по този въпрос сме изправени пред един забранен до момента проблем, а точно, че рождената година на Исус най-вероятно е сбъркана с най-малко няколко години и началото на новата епоха, колкото и необичайно да наподобява на пръв взор, не съответствува с нея “, отбелязва физикът.

Около 523 година папските чиновници помолили монахът Дионисий Ексигус (Дионис „ дребния “) да откри рождената година на Исус, с цел да стартира летоброенето от нея и с това да се размени практикуваното до тогава летоброене от основаването на Рим (Ab Urbe Condita – AUC).

Той дефинира годината 753 AUC. „ Ако имаме вяра на Библията обаче, Исус е роден по времето на Ирод Велики, за който историците са сигурни, че е умрял през 750 AUC. Следователно няма по какъв начин Исус да се е родил след гибелта на Ирод. Излиза, че монахът е позволил неточност от най-малко три години. За нас това значи, че не знаем за коя тъкмо година да симулираме типа на звездното небе с нашия профилиран програмен продукт “, прецизира Маркишки.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР