Роенето на комисии не е добро законодателно усилие. Противодействието на

...
Роенето на комисии не е добро законодателно усилие. Противодействието на
Коментари Харесай

Бивш вътрешен министър за КПКОНПИ: Имаме 500 следователи, 2000 прокурори – нужно ли е да създаваме още структури?

„ Роенето на комисии не е положително законодателно изпитание. Противодействието на корупцията е на първо място отговорност на правосъдната система. Не може да сътворяваме нов правосъден корпус ”. Това съобщи някогашният вътрешен министър Веселин Вучков по NOVA NEWS във връзка обсъжданите промени в Антикорупционната комисия.

Според него ще бъде повтаряне на функционалности концепцията за смяна в КПКОНПИ, която планува разделянето на Комисията. " Това, че на новата КПКОНПИ даваме проверяващи функционалности, чиновниците главно ще се вземат от Министерство на вътрешните работи, ще провокира едно напрежение измежду институциите. Имаме към 500 следователи, 2000 прокурори – нужно ли е да сътворяваме още структури? Колко структури за битка с корупцията създадохме в последните години, запита той и изброи разнообразни органи. „ Все борим корупцията и все няма резултати ”, сподели Веселин Вучков.

В тази комисия не би трябвало да има настрана звено за подслушване, комисията би трябвало да желае потребление на механически средства, изясни той. Юристът чака и в измененията в Антикорупционна комисия да бъде вписано, че е неразрешено началниците да се намесват в работата на дознателите.

Бившият вътрешен министър Вучков поддържа концепцията основният прокурор да има единствено един мандат.

Относно промяната в службите, той съобщи: „ Нашата Конституция е бедничка откъм текстове за службите, по този начин беше направена през 1991 година ”. По думите му първите закони за службите ни са написани през 2015-та година. Тогава е имало спор дали да се направи единно разузнаване с боен съставен елемент. „ Сега още веднъж се повдига тази тематика, не знам дали времето е уместно за това ”, сподели някогашният вътрешен министър, без да загатва войната в Украйна.

Вучков счита, че депутатът от Движение за права и свободи Делян Пеевски бърка понятията с настояването си да бъде заменен състава на Инспектората на Висш съдебен съвет. „ Нека се знае, че Инспекторатът към Висш съдебен съвет не може да се допре до вътрешното разбиране на съдии, прокурори и следователи. Той може да ревизира дали е спазен инцидентния асортимент на съответния състав – това е направено на първа инстанция в съда. Защо Народното събрание до момента не избра нови членове на Висш съдебен съвет ”, сподели Вучков./Факти.бг

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР