Родопското село Старцево е едно от най-големите в България с

...
Родопското село Старцево е едно от най-големите в България с
Коментари Харесай

Пазителките - slava.bg

Родопското село Старцево е едно от най-големите в България с близо 2500 поданици.

За разлика от другите села в този регион то не опустява. Благодарение на две девойки. Аника и Каролина Романови, наричани още мънистата на Родопите.

С любовта към родопската носия те вдъхновят и младите, и старите хора да си стоят тук и да пазят традициите, написа Ladyzone.bg.

„ За нас родопската носия е магия. През целия си живот сме ги носили и постоянно сме се старали да ги демонстрираме по най-хубавия метод. Магия освен за носене - магия за правене, за наблюдаване, магия като цяло. На този свят нищо друго не се съпоставя като това да носиш тази дреха, направена от баба ми. Нищо!”, споделя Аника Романова.

„ Това е нещо останало за нас от генерации и ние продължаваме да го пазим с любов”, добавя Каролина Романова.

Двете девойки в никакъв случай няма да не помнят първото обличане на националната носия. Впечатлили се от цветовете, от многочислените детайли и „ светещите” камъни на герданите. Според тях в България към момента има доста фамилии, които пазят обичайните носии за региона, в който живеят.

В дома на Аника и Каролина има над 20 потомствени носии, непокътнати над 150 години и близо 100 детайла, присъщи за националното облекло в селото. В дрешника си двете девойки имат носии за женитба, мома, задомена жена и работни дрехи. Всяка една има своите особености, тежи над 10 кг и се състои от над 12 детайла.

В село Старцево се употребяват най-вече пъстро обагрени копринени платове. Някога тук се гледали буби. По-грубите платове по време на Възраждането се доставяли от близки пазари.

За разлика от носията за младоженка момата има право да носи и престилка. Престилката е ръчно извезана и в нея са закодирани отличителни знаци на всеки един жанр. Колкото повече извезани редове има една престилка, толкоз по-богат е родът. В селото и до през днешния ден се съблюдава традицията на симетрията. Всяка една част от националната носия би трябвало да бъде изравнена с другата.

Друга присъща част от облеклото в този край са кунтрите (гумени обувки). Днес към този момент не се създават такива модели. Те се предават от майка на щерка и се носят единствено на избрани мотиви като женитба или годеж.

Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР