Родопчанин, участвал във Втората световна война, закръгли днес достолепните 100

...
Родопчанин, участвал във Втората световна война, закръгли днес достолепните 100
Коментари Харесай

Участник във Втората световна война закръгли 100 години!...

Родопчанин, взел участие във Втората международна война, закръгли през днешния ден достолепните 100 години. Димитър Антимов Хаджиев е роден на 02 януари 1919 година. Въпреки достолепната си възраст, бай Димитър е здрав и рядко боледува.

На юбилея си през днешния ден той посрещна в дома си в Осиково кмета на община Девин Красимир Даскалов, заместител кмета Владимир Солаков, кмета на село Осиково Велин Палигоров и представители на Съюза на ветераните от войните от Смолян.

Дядо Димитър получи почетен знак от министъра на защитата Красимир Каракачанов.

Кметът на общината Девин Красимир Даскалов му връчи специфичен приветствен адрес от общината, дружно с почетен плакет.
" Приемете нашите най-сърдечни поздравления по случай вашия 100-годишен празник. Пожелаваме ви на първо място здраво здраве и още дълги години благополучен живот.

Да празнуваш столетие е знак за това, че житейската орис е била благословена със светлина.
Да празнуваш столетие е знак за това, че сърцето ти е призвано да побере повече мъдрост, обич и знание от всеки различен.
Да празнуваш столетие е още един мотив да си кажем, че всеки момент от живота е скъп и всяка фантазия си заслужава. Честит празник! ", се споделя в приветствения адрес, подписан от кмета Даскалов и заместител кмета Солаков.

" Да стартираме годината с юбилея на столетник е най-голямата привилегия за нас като общинско управление и добър знак за община Девин ", сподели Даскалов.

Кметът на селото Велин Палигоров също уважи столетника с шампанско, шоколадови бонбони и албум на селото. " Това е единствения столетник в региона, имаме доста възрастни хора, нека да закръглят и те по един век живот. Бай Димитър е вдовец. Държи се, върви с бастун, само че все е на крайници, обикаля из селото и ливадите, околните му гледат животни и дядо Димитър им е пръв асистент. Сам мете по двора и изхвърля отпадък ", сподели Палигоров.

Бай Димитър от дете е пастир. Бил е мобилизиран през Втората международна война. Участвал е в борби в Гръцко, а по-късно частите му били ориентирани към Унгария. " Когато споделя за войната постоянно плаче ", споделят околните му. Тъжно му е, тъй като от всички фронтоваци, с които е поддържал връзка, единствено той е останал жив, прибавят домашните му.

Дядо Димитър има 5 дъщери и един наследник. Радва се и на 9 внука. Цял живот бил въздържател, не пуши, храни се със селска храна и е живял на прецизен режим на ястие и спане.

Бай Димитър описа на гостите мемоари от войната със сълзи на очи. Спомня си по какъв начин ги посрещнали майките на гарата, по какъв начин тогава някои от майките и невестите разбирали, че ги няма към този момент синовете и мъжете им и споделя, че това в никакъв случай няма да не помни.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР