Родолюбци изпълниха снощи (18 юли) градския парк на Петрич, където

...
Родолюбци изпълниха снощи (18 юли) градския парк на Петрич, където
Коментари Харесай

В Петрич откриха първия паметник на Васил Левски в града

Родолюбци извършиха нощес (18 юли) градския парк на Петрич, където публично беше открит първият монумент на Васил Левски в южния град. 

Инициативата се заражда преди пет години измежду локалния фенклуб на футболния тим „ Левски “ и с времето прераства в общоградска. В нея се включват доста хора, описа пред Българска телеграфна агенция ръководителят на инициативния комитет Велик Гогов. 
 Българска телеграфна агенция
Още при започване на акцията основателите вземат решение, че монументът ще бъде построен, без да се търсят и взимат средства от държавен или общински бюджет. " Идеята ни беше този монумент да бъде построен напълно със средства на хората и да бъде за хората ", описа Гогов. 
 Българска телеграфна агенция
Пред събралите се хора, в градския парк на Петрич, кметът на Общината Димитър Бръчков и ръководителят на инициативния комитет Велик Гогов публично откриха паметника. 

„ Всеки един от нас, който е тук, през днешния ден се усеща малко по-горд, че е българин. Днес, несъмнено, водеща е доста и страстта и то се вижда, само че си горделив, тъй като си дал нещо на света, на идващите генерации и това е монумент, който до този миг нямахме в Петрич. Не единствено това, ние изпълнихме един от заветите на Левски – единни, за идея. И това е реалност “, сподели в словото си кметът на Петрич. Димитър Бръчков означи ролята на Васил Левски и на неговите съратници и почитатели освобождението на родината, като не пропусна да благодари на основателите за създаване на бюст-паметника на Апостола на свободата, които „ с възторг, с изключителни старания успяхте да вдъхновите нас, цялото общество на Петрич “. 
 Българска телеграфна агенция
Паметникът беше открит в деня, в който се означават 185 години от рождението на Васил Левски - 18 юли. 

„ Като първолак бях записан в учебно заведение „ Васил Левски “ в Габрово и като 6-годишно дете аз разбрах, че Левски е един доста хубав, самоуверен и необикновен мъж. Именно подобен го направих в този монумент. “, описа пред жителите на Петрич създателят на паметника – скулпторът Адриан Новаков. 
 Българска телеграфна агенция
Сред гостите на формалното разкриване беше регионалният шеф на Благоевград Валери Сарандев и доста поданици на Петрич. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР