Родните колбаси поскъпват. От януари досега цените са скочили с

...
Родните колбаси поскъпват. От януари досега цените са скочили с
Коментари Харесай

Българските колбаси поскъпнаха с почти 15%

Родните салами нарастват. От януари до момента цените са скочили с 10-15% . Това демонстрират данните на производителите. А прогнозите са, че цените ще продължат да вървят нагоре до края на годината.

Причината е повишаването с близо 35% на вносното сурово месо, което се употребява в производството. Цената му ще продължи да пораства на европейския пазар и през идващите месеци.

Засега повишаване на кг българско свинско месо в магазините не се усеща, само че от ден на ден хора се ориентират към пилешкото.

Месопреработвателните изясняват скока в цените на саламите с този на суровините от Европа . Само за няколко месеца вносното месо е отчело растеж с близо 35%.

Най-големият удар идва от Китай. Там поради болестта са избити милиони животни. Именно големият дефицит на свинско в страната подвига и цените на световните борси. -->

Така в Западна Европа разликата в цените е явна - в Германия повишаването е с 25%, в Испания - 28%, а в Холандия - 27%.

„ При такова огромно население, каквото е Китай, те по този начин или другояче са един от главните купувачи на каквато и да е храна. След като има подобен спад на свинско месо, неизбежно е те да стартират да търсят от други места, надлежно ще се вдигне потреблението на импорт на това месо ”, уточни Пейо Майорски от Асоциация за отбрана на потребителите пред.

Прогнозата е за ново покачване на цените до края на годината - с близо 50%.

„ Когато забележим цената от 7,50-8 лв. към този момент да е 15-16 лв., то ще е неизбежно да се отрази. Ще си разрешаваме свинско на трапезата, само че ще бъде в по-ограничени количества ”, добавя Майорски.

Дали ще има двоен скок в цената на месото ще стане ясно евентуално през септември.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР