Роднини на жертви на предполагаеми военни престъпления, извършени от армията

...
Роднини на жертви на предполагаеми военни престъпления, извършени от армията
Коментари Харесай

Роднини на жертви на предполагаеми военни престъпления в Мианмар търсят справедливост срещу генерали във Филипините

Роднини на жертви на хипотетични военни закононарушения, осъществени от армията на Мианмар, са подали наказателна тъжба във Филипините против ръководещите генерали на тяхната нация

От JIM GOMEZ Associated Press 25 октомври 2023 година, 5:09 AMMyanmar военните подадоха наказателна тъжба във Филипините против ръководещите генерали на тяхната нация, защото те все по-често се стремят да ги подведат под отговорност в съдилища отвън разтърсената от принуждение страна.

Адвокати по правата на индивида, представляващи петима жители на Мианмар, които подадоха взаимната тъжба пред Министерството на правораздаването, настояват, че филипински закон от 2009 година, който предизвиква правата на индивида, задължава Филипините за гонене на военни закононарушения, осъществени другаде по света според правилото на универсалната пълномощия.

Поименуваните в жалбата са старши военачалник Мин Аунг Хлаинг, началник на Мианмар ръководещ боен съвет, осем от неговите военни командири и държавен министър.

Мианмар и Филипините са членове на Асоциацията на нациите от Югоизточна Азия, консервативна 10- народен блок, който има политика да не се намесва взаимно във вътрешните работи. Критиците споделят, че сходен метод е разрешил зверствата с човешките права да продължат в района.

Филипинските държавни прокурори разполагат с 90 дни, с цел да одобрят или отхвърлят жалбата.

Правните старания акцентира отчаянието на мнозина в Мианмар, където минимум 4 155 души са били убити, а повече от 19 600 други остават в ареста, съгласно Асоциацията за подкрепяне на политическите пандизчии, група, която води подробни данни за арестите и жертвите, откогато военните смъкнаха Аун Сан Избраното държавно управление на Suu Kyi през февруари 2021 година

Мианмар е разтърсван от цивилен битки от този момент, като доста съперници на военното ръководство подвигат оръжие и огромни елементи от страната въвлечени в кървясъл спор.

Група от следователи, основана от Организация на обединените нации, съобщи през август, че е разкрила безапелационни доказателства, че армията и обвързваните с нея милиции безсистемно и непропорционално са атакували цивилни с бомби, прави всеобщи изтезания на хора, арестувани по време на интервенции и огромни опожарявания на цивилни къщи. Той сподели, че събира доказателства, които могат да бъдат употребявани при бъдещи правосъдни преследвания на виновните лица.

Действията на генералите на Мианмар също се проверяват от Международния углавен съд и в дело за геноцид в Международния съд, прочут още като Световния съд. През ноември 2021 година съдилищата в Аржентина се съгласиха да проверяват изказвания за геноцид и закононарушения против човечеството против висши чиновници на Мианмар според правилото на универсалната пълномощия.

„ Баща ми и неговият другар бяха убити “, сподели Зинг Ралту, един от жалбоподателите, който се разплака по време на конференция в Манила. „ Никога няма да получим правдивост посредством бирманските съдилища. Молим се Филипините да чуят нашия зов за помощ. ” Мианмар е прочут още като Бирма.

47-годишната майка на две деца, която по-късно избяга в Канада, сподели, че армейски елементи са простреляли татко й, водач на християнска общественост, и двама негови другари преди години, до момента в който се опитваше да достави медикаменти на разселени селяни в западния щат Чин на Мианмар.

Друг жалбоподател, Салай За Ук Линг, сподели, че минимум 350 души са били убити в армейски артилерийски бомбардировки и въздушни удари в Чин, единствената най-вече християнска страна в будистки Мианмар, където въоръжената битка за по-голяма автономност бушува от десетилетия. Той сподели, че повече от 2000 къщи и здания, в това число към 60 християнски църкви, са били унищожени, откогато армията завзе властта и офанзивите се ускориха.

„ Справедливостта е нещо, което не можем да реализираме вътре в страната, тъй като военната хунта, ръководеща страната, не разрешава никакъв тип либерален развой “, сподели Линг, който също избяга от Мианмар. „ Няма господство на закона и те увековечават нарушаванията на правата на индивида изцяло безнаказано. “

Един от филипинските юристи на жалбоподателите, Гилбърт Андрес, сподели, че от приемайки случая, Филипините ще покажат своята демократична традиция, като оказват помощ в битката с военната безотговорност в Мианмар.

„ Това е опция за Филипините да покажат на света разликата лице. Филипините, които са вкоренени в върховенството на закона, благоприличието, демокрацията и християнските полезности “, сподели Крис Гънс от Myanmar Accountability Project, основана в Лондон правозащитна група, която оказва помощ на жертвите на принуждение в Мианмар да получат правдивост.

Правозащитни групи също упрекнаха някогашния президент Родриго Дутерте в поощряване на хиляди убийства на обвинени дилъри на опиати при бруталните му репресии, налагани от полицията. Дутерте, чийто турбулентен шестгодишен мандат завърши през 2022 година, отхвърли да е нареждал извънсъдебни убийства, само че намерено заплашваше обвинени със гибел. Убийствата се проверяват от Международния углавен съд като допустимо закононарушение против човечеството.

___

Журналистите от Associated Press Джоел Калупитан и Арън Фавила способстваха за този отчет.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР