Родната къща на българския революционер и офицер майор Олимпий Панов

...
Родната къща на българския революционер и офицер майор Олимпий Панов
Коментари Харесай

Превръщат в музей родната къща на българския революционер Олимпий Панов в Тараклия

Родната къща на българския бунтовник и офицер майор Олимпий Панов в Тараклия, Молдова, ще бъде превърната в музей. Тя е била благосъстоятелност на частно лице и неотдавна е закупена от българска организация с нестопанска цел. Средствата са набрани от донори.

Инициативата е на Асоциацията на българите по света и на Световния парламент на българите по света. С помощта на локалните управляващи домът на Панов ще бъде ремонтиран, защото е в неприятно положение. Идеята е къщата, дружно с прилежащия двор от 1.5 декара, да стане средище на бесарабските българи, които са преобладаващият етнос в района.

За заслуги по време на Сръбско-българската война през 1885 година майор Панов е получил сабя персонално от княз Батенберг. На оръжието ще бъде направена имитация, която ще бъде изложена в музея. Наскоро на едно от българските села в Тараклия е дарен и бюст на Христо Ботев.

Христо Христов, ръководител на Световния парламент на българите по света, уточни, че с дарения е направен и бюст на Васил Левски, който е възложен на Районния съвет в Тараклия и ще бъде инсталиран в центъра на града пред едноименния юношески център, чийто ремонт е финансиран със средства от България.

Той добави, че задачата е в Бесарабия да се провеждат колкото се може повече български места, с цел да се поддържа жив духът на локалните българи. Очаква се на тържественото разкриване на двата паметника в средата на септември тази година да участва вицепрезидентът Илияна Йотова.

Автор: Петко Петков
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР