Родителите на 16-годишния ученик от Пловдив, който бе задържан в

...
Родителите на 16-годишния ученик от Пловдив, който бе задържан в
Коментари Харесай

Родителите на арестуваното момче сами викнали службите

Родителите на 16-годишния възпитаник от Пловдив, който бе арестуван в четвъртък поради подозрения в подготовка на атентат, сами са алармирали службите. Непълнолетният юноша, който е обвинен за връзки с ИДИЛ (т. нар. " Ислямска страна " ) и хипотетична подготовка на терористичен акт, бе задържан. Още в петък той бе пуснат от съда и оставен под надзора на психолози и обществените служби. Прокуратурата обаче упорства момчето да бъде държано в изолираност в ареста и стачкува решението.

При обиските в дома на Мартин са открити разнообразни съставни елементи на несглобена бомба. Намерени са също формули и схеми за синтезиране на взривни субстанции от общодостъпни съставки. Подготвяната от него тръбна бомба е била употребена при атентатите в Белгия и в Сарафово. Според заместител основния прокурор Иван Гешев момчето се е радикализирало посредством интернет. Вербуването му от терористични организации е траяло към година, като става дума за индивидуален случай за радикализация, разяснява Гешев. Нямало обаче доказана информация дали в действителност е готвен атентат, защото психолозите не престават работата с детето. Прокурорът прикани да се гледа като на случай с дете, което е жертва, а не причинител на закононарушение.

Момчето учи в елитна пловдивска гимназия и до момента не е влизало в полезрението на службите. То е от положително семейство и няма данни да е имало връзки или контакти с представители на ислямистки среди. Родителите му забелязали промени в държанието му, разговаряли с него и открили, че посредством телефона си и уеб страниците Мартин кореспондира с хора, за които прокуратурата твърди, че са от ИДИЛ. Затова те взели телефона на ученика и почнали сеанси при психолог. Бащата взема решение да се обърне към службите, тъй като не може да се оправи самичък, съобщи през вчерашния ден юристът на момчето Емил Велинов. Той посочи, че преди ареста Мартин е изведен от учебното заведение от татко си. Адвокат Велинов съобщи, че момчето не е имало желание да извърши атентат, не е имало мисъл да навреди на някого и е жертва на интернет. Според юриста детето не е обучавано от " Ислямска страна ", а кореспондирало онлайн с мъж от ДАЕШ на британски език, който му изпращал фотоси.

Арабистът и специалист по тероризъм Владимир Чуков разяснява, че това е първият случай у нас на рекрутиране на етнически българин и че това сподели, че ние не сме бяло леке на картата.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР