Родителите, които искат да получат социална помощ заради затворените училища

...
Родителите, които искат да получат социална помощ заради затворените училища
Коментари Харесай

Закъснелите с документи родители ще вземат социална помощ за локдауна чак през май месец

Родителите, които желаят да получат обществена помощ поради затворените учебни заведения и детски градини, би трябвало да подадат документи в обществените служби още в първите дни на април. Ако не съумеят да го създадат, средствата ще им бъдат платени през май.

Заради затварянето на образователните и детски заведения за 10 дни фамилиите с едно дете могат да получат 325 лв., а с две и повече деца 487 лв.. Ако затварянето се удължи и след 31 май, тогава помощта ще се удвои.

За да се употребява този вид подмомагане има и подоходен аршин. На член от фамилията би трябвало да се падат под 975 лв. месечно. Не се изисква родителят към този момент да е употребявал платеният си отпуск.

Нина Светославова от Враца има двама възпитаници и от началото на седмицата е в неплатен отпуск, защото децата още веднъж учат пред компютрите. „ Абсурд е бабите и дядовците да се оправят с тези нови технологии и ние би трябвало да сме до децата си “, споделя тя.

Тъй като решението за затварянето на учебните заведения и детските градини за актуалните 10 дни е взето на национално равнище, бележки от детските градини и учебните заведения няма да се изискват.

Кой е последният ден за подаване на документите, с цел да могат парите да се получат през април, а не през май?

„ Ако желаят на 15 април да получат парите, най-късно до 8-мо 10-то число, дори 5-то 6-то е най-добре. Ако прескочим, парите ще бъдат платени на 15 май “, изяснява Зоя Попова, основен специалист „ Социални и фамилни помощи “.

По закон срокът за обработка на документите е 27 дни. Ако онлайн образованието се удължи, родителите ще би трябвало да дават служебна записка за приходите и за месец април.

От Агенцията за обществено подкрепяне обявиха, че не могат да употребяват служебно данните за приходите от Национална агенция за приходите или Национален осигурителен институт.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР