Родители на петокласници от Математическата гимназия възроптаха срещу прием на

...
Родители на петокласници от Математическата гимназия възроптаха срещу прием на
Коментари Харесай

Родители на бунт в Математическата гимназия в Пловдив

Родители на петокласници от Математическата гимназия възроптаха против банкет на нови деца в двете паралелки с проучване на математика след старта на образователната година. 40-ина от общо към 56 майки и татковци на възпитаници от 5. А и 5. Б клас са се подписали във несъгласие, изпратено до МОН, Регионалното ръководство по обучение и шефа на учебното заведение. Намерението им е да се жалват и в административния отдел на Окръжна прокуратура по отношение на законосъобразността на административното деяние, оповестява Марица.

В жалбата родителите показват, че според одобрения план-прием в двете паралелки след тежки приемни изпити са били записани 52 деца, по 26 във всяка.

" Бяхме мощно сюрпризирани, когато в интервала от 01.10.2018 година до 09.10.2018 година в 5. А и 5. Б клас се оказаха признати трима нови ученика, от които двама в 5. Б и един в 5. А клас ", пишат родителите. И прибавят, че възразяват изрично, като излагат своите претекстове. Първият е, че с приемането на нови възпитаници се нарушава оптимално допустимият брой деца в съответните паралелки според избрания държавен план-прием за V клас, одобрен със заповед на Регионалното ръководство по обучение.

" Обръщаме внимание, че в съответния случай не става въпрос за елементарни паралелки в държавно или общинско учебно заведение, а за профилирана такава в едно от най-елитните учебни заведения в страната. Нашите деца са признати в тази паралелка въз основа на специфичен правилник и балообразуване, като са се подготвяли с години, положили са големи старания, минали са сполучливо през редица надпревари и са потвърдили правото си да бъдат признати в тези паралелки, като са посочили най-високи резултати от близо 300 възпитаници - пишат родителите. - Приемането и преместването на възпитаници, което се реализира сега, опонира на редица законови и подзаконови разпореждания. Известно ни е, че новопостъпилите в 5. А и 5. Б клас не са признати въз основа на показани резултати в балообразуващите надпревари. Те не са признати и заради съществуване на свободни места в двете паралелки. Всъщност може единствено да се гадае на какво съображение са признати ".

Родителите цитират член 52 от Правилника за използване на закона за националната култура, съгласно който над одобрения държавен план-прием учениците могат да се реалокират в два случая - по обществени и здравословни аргументи или при промяна на местоживеенето заради промяна на местоработата на родителите. " Изразяваме подозрение, че в един и същи миг (началото на октомври) не един, а трима възпитаници са " изпълнили " тези толкоз характерни критерии ", пишат недоволните. Те споделят, че им е мъчно да дадат отговор на децата си, които " са очевидно разочаровани и демотивирани при този първи техен конфликт с несправедливостта ". Настояват да бъде осъществена инспекция по какъв начин са признати новите възпитаници и да се приключи такава процедура, защото има и други молби.

Хватките на родители децата им да аплайват в други области, с цел да бъдат признати по-лесно, и по-късно да бъдат преместени в Пловдив, се ползват от години. " Марица " е разказвала за татко, който даже почнал работа в Смолян и наел квартира, с цел да бъде признато там детето му по-лесно и след това фамилията да се върне назад, с цел да има съображение ученикът да бъде записан в Математическата под тепетата.

" Учениците са признати по реда, записан в нормативната уредба, откакто са показали нужните документи ", съобщи Иванка Киркова, шеф на Регионалното ръководство по обучение. Тя персонално е подписала заповедите.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР