Родители, близки и приятели на хора с умствени и психични

...
Родители, близки и приятели на хора с умствени и психични
Коментари Харесай

Родители на хора под запрещение с послание към политиците

Родители, близки и другари на хора с умствени и психологични усложнения от 17 града в страната изпратиха обръщение към политиците да сложат завършек на запрещението. Те са обединени от самодейността " Дни на качествата ", в които за поредна година желаят да покажат на обществото, че живите човешки същества под забраняване са като всички останали.

В момента близо 8 000 души стоят затворени в институции с изцяло зачеркнати човешки права.

Днес желаят да припомнят за тези хиляди затворени зад решетките на институциите, без право да мечтаят, обичат и да се усещат човешки същества. Архаизъм от 1949 година, запрещението към момента е инструмент за злоупотреби.

" Всеки е роден подготвен най-малкото да обича, да бъде обичан, да бъде почитан и тачен като човешко създание и казусът, който основава запрещението на тези хора даже от време на време е доста по-голям от самите усложнения и увреждания, които те имат ", споделя Анна Адамова от Българския център за нестопанско право.

" Искаме ограничения за поддръжка, които да оказват помощ на тези хора тогава, когато имат усложнения и това да става по един човечен и обективен метод ", сподели Надя Шабани от Българския център за нестопанско право.

Вместо да бъдат захвърляни като ненужни в институции, те могат да извънредно потребни за обществото и фамилиите си. Но както всички останали и те имат потребност от малко поддръжка. Виктор потвърждава това всеки ден.

" Преди доста време не знам какъв брой - 7-8 години работа и се усещам доста потребен и човек да работи е значимо да работи, тъй като е радостно човек да изкара да оказва помощ на фамилията ", споделя Виктор Христов.

Българска национална телевизия: Какво работиш?

" Спешъл олимпикс ", споделя Виктор.

Българска национална телевизия: Какво правиш там?

" Сканиране, вървя по министерствата - шифроване и това, което мога да кажа за днешния ден, е, че човек би трябвало да има право да работи, да взе участие, да подписва, тъй като е значимо човек да го прави, тъй като това събитие, което има, дано всеки да се причисли и да опита хората да имат право да взимат присъединяване във всичко ", споделя Виктор.

И Алекс е тук, подготвена да поддържа другите като нея. Знае какво е да стои сама, изключена от живота на открито.

" Ходя в дневния център и по-късно вървя в кухня " Надежда ", шетам и по-късно също вървя в един офис разчиствам там офиса, с цел да е чисто. Много съм щастлива, доста съм щастлива. Откакто е този дневен център с такива положителни другари се срещам и излизам, че се усещам енергична и спокойна ", споделя Алекс.

" И ние, и това, което тук се случва и виждаме какъв брой доста хора ни поддържат, имаме вяра че българското общество е готово за тази смяна, просто политиците би трябвало да ни я дадат ", споделя Надя Шабани от Българския център за нестопанско право.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР