Роден в един от най-бедните райони на Колумбия, открит от

...
Роден в един от най-бедните райони на Колумбия, открит от
Коментари Харесай

Луис Диас от Ливърпул ще защитава честта на народа си Ваю във финала за Шампионската лига

Роден в един от най-бедните региони на Колумбия, открит от легендата Карлос Валдерама, неуморимото крило Луис Диас е една от огромните очаквания на Ливърпул във финала на Шампионската лига, само че той ще пази и достойнството на народа Ваю в родината си, от който произлиза.

Той е роден в Баранкас - град с 38 000 души население и на няколко километра от границата с Венецуела. Всички си спомнят за срамежливия Луисфер (умалително от Луис Фернандо), който е играл непрекъснато футбол в детството си, най-често необут и с фланелката на Клубайер (Клуб Барио Йерас)- тим, в който се е състезавал татко му Луис Мануел като дилетант.

"Моята игра е отражение на моите корени, от там, откъдето пристигам ", призна неотдавна колумбиецът, който бе с съдбоносен принос за триумфа на Ливърпул в полуфинала на Шампионската лига против Виляреал.

Той е почнал да тренира в единствената футболна школа в Баранкас, където татко му е бил треньор. От най-ранната си възраст се отличава с експедитивност, устойчивост и умеене да минава през противниците си.

Чичо му Йелкис Диас изяснява стила и триумфа на племенника си с корените му. "Лучо има наследството на Ваю - това е исторически бедна общественост, която се придвижва единствено пешком или тичайки ", разяснява той пред организация "Франс Прес ".

Фактът, че е играл в съвсем невъзможни условия е построил гения му. "Да тичаш, контролирайки топката, когато има камъни, дупки, пръст, не е по силите на всеки ", счита чичо му. Затова доста младежи в Баранкас бързо се отхвърлят от фантазията да станат футболисти. Те нямат огромен избор да се оправят в живота, с изключение на обичайна музика "вайенато " и работата във въглищните мини на Ел Серехон.

Бившият съотборник на Луис Диас Даниел Боливар е именуван Хамес Ваю, поради стила си, който доста припомня на този на колумбийската звезда Хамес Родригес.

Ла Гуахира, чието население е формирано от 48 % Ваю, е най-бедният департамент в Колумбия и епицентър на извънреден детски апетит, като в последните десетина година са умряли над 5000 деца от недохранване. Но фактът, че един от техните може да се качи на върха на международния футбол, е извор на горделивост и неспокойствие за локалната общественост Ваю.

Луис Диас е видян през 2015 година по време на един междуетнически шампионат в Колумбия. Футболната легенда на страната Карлос Валдерама участва на събитието. Той е претрупан със задачата да построи тим от другите етноси и е удивен от качествата на Луис. Така крилото получава повиквателна да взе участие на Копа Америка в Чили за тимове, построени от коренни поданици.

"В тези места, откъснати от света, да бъдеш видян от Валдерама беше огромна мотивация ", спомня си Даниел Боливар. Така Луис Диес минава през Баранкийа и Атлетико Хуниор, преди да попадне в проектите на Порто, където е притеглен през 2019 година.

През януари Ливърпул извади към 50 милиона паунда с бонусите, с цел да притегли колумбиеца, който към този момент завоюва Купата на Лигата и ФА Къп в Англия. "Той прави неща, която публиката обожава. Когато загуби топката, спринтира, прави шпагат и нормално си я връща. Има толкоз доста аргументи да го обичаш ", споделя за него легендата на Ливърпул Греъм Сунес.

На хиляди километри от Англия неговите родственици и другари сега мечтаят да го видят да тича по левия фланг и да вдигне купата на Шампионската лига. Във футболната школа на Ла Гуахира упражняват 70 деца, които желаят един ден да играят в Европа, чиято врата бе необятно отворена от техния кумир. "Да го гледаме по малкия екран и да си представяме, че можем да бъдем на негово място, е ужасно. Все повече хора се интересуват от Ваю и нашата просвета ", радва се Денилсон Пушайна, 23-годишен централен бранител, който е от друго градче в региона - Урибия.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР