Роден е в щата Айова, САЩ, през март 1914, месеци,

...
Роден е в щата Айова, САЩ, през март 1914, месеци,
Коментари Харесай

Ученият, който спаси милиони хора от глад

Роден е в щата Айова, Съединени американски щати, през март 1914, месеци, преди началото на Първата международна война. Родителите му са норвежки емигранти. През 1942 година получава докторска степен по патология на растенията в Университета на Минесота - идеалното обучение за бъдещото му развиване. Ориентира се бързо към научна работа за възстановяване на сортовете пшеница в Мексико, където работи от 1944 до 1960.

Развива сортове, устойчиви на заболявания и с добра годишна продукция. Един от най-значимите моменти в работата му е прозрението, че неуспехите с пшеницата, която дава по-високи добиви, се дължат на основаването на сортове с все по-големи класове, чиято тежест стъблата не могат да устоят. Така Борлауг основава своя вид пшеница-джудже и учените в целия свят назовават този миг „ Зелена гражданска война “.

Новият вид е основан в научната агрономическа станция Кампо Атизапан. Пшеницата на Борлауг е с къси, здрави стебла, фрапантно по-високи добиви и се въздейства добре от химическите торове. За новия вид пшеница...

Прочетете целия материал в cash.bg
Източник: cash.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР