Роботите направиха сериозна крачка за развитието на AI сферата (снимка:

...
Коментари Харесай

Нов изкуствен интелект на Мета играе настолни игри като човек


Роботите направиха сериозна крачка за развиването на AI сферата (снимка: )

Изследователи от Meta, компанията-майка на Фейсбук, показаха най-новия си модел с изкуствен интелект. Роботът носи името Цицерон, на името на римския общественик, който показва умения за договаряния и далновидност. CICERO е профилиран в комплексната стратегическа игра Дипломация, в която играчите основават съюзи, бойни проекти и договарят, с цел да превземат територии.

Това не е първият случай, в който машина с изкуствен интелект показва сходни умения при настолни игри или игри на маса. Досега няколко машини за надълбоко образование демонстрираха страхотни резултати в игри като бридж, шах, Go и даже, където равнището на компликация е по-високо заради непълната информация. С тези достижения роботите направиха сериозна крачка за развиването на AI сферата, като потвърдиха, че могат да се учат от личния си опит, да изясняват ходовете си и даже да блъфират.

CICERO също се специализира в блъфирането, откакто съумя да подмами хората да мислят, че е същински. Дори езиковите му умения изненадаха някои учени и неговите основатели, които до този миг смятаха, че сходно равнище няма да бъде достигнато от роботите в околните години. Програмата на Meta AI реализира двойно по-добри от междинните резултати на човешки съперници в стратегическата настолна игра Diplomacy, употребявайки умения като натурален език, договаряния, увещание и функционална „ емпатия ”. В доста връзки Цицерон реализира най-дълбоката и най-обширна интеграция на език и деяние в един динамичен свят за съпоставяне с другите AI системи, основани досега. Той също по този начин съумя да реализира комплицирани взаимоотношения с хората в невиждана до момента форма.

Играта Дипломация се състои от серия ходове. Във всеки ход всички играчи поддържат връзка между тях, един по един, като могат да вършат секрети съюзи, да договарят условия, да заплашват с последици и така нататък Когато полемиките приключат, всеки един от играчите взема решение какъв ход да направи и всички афишират своите ходове по едно и също време. Всеки един ход изисква от робота да вземе няколко решения по едно и също време – с кого ще приказва, какво ще каже и какъв в последна сметка ще бъде ходът му.

В продължение на десетилетия се смяташе, че изкуственият разсъдък не е подготвен да се оправи с сходно предизвикателство като Дипломация, защото изисква по-богат набор от умения и стратегическа мисъл от класическите игри като шах и. Способността на AI да надхитри хората в игра на обществена тактика, съчетана с разбор на данни, може да му разреши да се оправя със задания, изпълнявани сега от бизнес ръководители и държавни чиновници.

Усъвършенстването на умните роботи слага известни етични въпроси (снимка: )

Освен това Цицерон разполага със забележителни качества в региона на обработката на информация, както и в това да мисли няколко хода напред и да надхитрява човешките си съперници. Изследователите от Мета избират точно играта Дипломация, защото при нея се разчита повече на връзката сред участниците, в сравнение с прецизно написана поредност от ходове и правила.

От години учените се надпреварват да изградят модели на изкуствен интелект, които могат да извършват задания по-добре от хората. CICERO бележи началото на нова епоха за AI, който може да си сътрудничи с хората, употребявайки стратегически разсъждения и обработка на натурален език, а поуките от технология като тази може един ден да доведат до интелигентни асистенти във физическия и виртуалния свят. И до момента в който CICERO може да играе единствено играта Diplomacy, технологията, посредством която е основан, е подобаваща за доста други приложения. Например, актуалните AI асистенти могат да извършват елементарни задания с въпроси и отговори, като да вземем за пример да ви кажат времето – само че какво ще стане, в случай че могат да проведат дълготраен диалог за да ви научат на ново умеене?

Разширяването на кръга от умения и обаче слагат известни етични въпроси и даже терзания от насърчаване на антиутопични сюжети, в които роботите надвиват над хората. Истината е, че автоматизацията е бъдещето и сходни процеси неизбежно ще повлияят върху метода, по който работим и живеем. Ключовата сфера на активност за хората обаче ще бъде точно управляването на тези автоматизации и AI стратегии, които се нуждаят от човешко ръководство и наблюдаване и човешки полезности, с цел да действат по безвреден метод, а това от своя страна ще докара до основаването на доста нови работни места.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР