Роботът за дезинфекция, който създадоха учени от Института по роботика

...
Роботът за дезинфекция, който създадоха учени от Института по роботика
Коментари Харесай

Робот на БАН ще изтребва коронавирус

Роботът за стерилизация, който сътвориха учени от Института по роботика на Българска академия на науките, ще бъде внедрен в Коронавирус поделение в София до дни.

„ В момента изследваме на кой да подарим устройството и търсим експерти на първа линия, които желаят да ползват новаторската концепция против COVID-19 и по този метод да работят в по-безопасна среда ”, описа пред вестник „ Телеграф “ асистент-инженер Мартин Ралчев от Института по роботика на Българска академия на науките.

„ От инженерна позиция той работи добре, само че медиците би трябвало да кажат своето мнение и в случай че се постанова да подобрим, каквото можем “, изяснява още той.

„ Роботът разполага със система за задвижване, микросензорен блок, процесорен модул за ръководство с детайли на изкуствен интелект, като основният съставен елемент е профилиран излъчвател на твърдо ултравиолетово UV-C излъчване. То е ориентирано непосредствено единствено към пода на помещението, защото повече от 80% от COVID-19 болестта се локализира по подовете.

UV-С лъчите унищожават вирусите посредством високоенергийни електрони, преминаващи през протеиновата обвивка в ядрото на рибонуклеиновата им киселина (РНК). Това води до генетично увреждане на клетките и ликвидацията им “, прецизират от Българската академия на науките.

Учените се надяват да се откри компания, която да се заеме със задачата да създава робота всеобщо и той да стигне до пазара. Базовото откритие е на стойност към 400 лв., само че се работи по опция за по-ниска цена. То към този момент е записано в Патентното ведомство. 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР