Ризото Миланезе - усещате за аромата и духа на Италия?Необходими

...
Ризото Миланезе - усещате за аромата и духа на Италия?Необходими
Коментари Харесай

Ризото Миланезе от моята кухня

Ризото Миланезе - усещате за аромата и духа на Италия?

Необходими Продукти

● ориз - 300 г Арборио
● масло - 4 с.л. и мъничко зехтин (около 2 ч.л.)
● бяло вино - 100 мл изсъхнало
● бульон - 1 литър зеленчуков
● лук - 1 глава
● пармезан - 100 г
● шафран - 1/2 ч.л.

Начин на подготвяне

Важно е всички артикули авансово да са подготвени и подредени.

Започва се първо с 100 мл гореща вода с която се залива шафранът. Оставя се встрани.

Главата лук се наситнява или минава през блендер за няколко секунди.

Тенджера с дебело дъно.

Оризът Арборио по принцип не се мие, само че в случай че има предпочитание някой се измива леко в цедилка, единствено се минава през студената вода, изцежда се и се слага върху забрадка, с цел да се попие всякаква влага.

Тенджерата се поставя на сдържан котлон с 2 с.л. масло и дребното зехтин, добавям малко зехтин с цел да не загори маслото. Добавя се наситнен лук и се разбърква до момента в който промени цвета си. Внимава се да не загори. Добавя се ориз и се разбърква до момента в който стане транспарантен в края на зърната, а по средата да остане бял. Това лишава към 2 до 3 мин.

След като е подготвен се прибавя сухото бяло вино и се разбърква непрестанно до момента в който се поеме и когато изври се прибавя кафяна чашка от бульона, разбърква се до момента в който се поеме напълно течността, прибавя се още веднъж чашка бульон и по този начин до момента в който свърши бульонът, като непрестанно се разбърква с дървена лъжица.

След като свърши тази течност и се е поела напълно от ориза се прибавя шафранът през цедилка, разбърква се до момента в който се поеме и тази течност. Добавя се останалото масло и половината пармезан и се разбърква за още 3 до 4 мин на слаб огън.

Ризотото се сервира в подобаваща паница и се посипва с останалия пармезан.

Ризотото Миланезе от моята кухня е доста вкусно.

Инфо: италианска кухня

Забележка: ВАЖНОТО Е безредие, малко течност, безредие и безредие. Оризът би трябвало да остане Al dente, което значи да не е разварен, да се усещат зърната и леко корав или когато се опита първоначално се усеща като крем в устата, а след това е като леко твърда дъвка, по какъв начин да го обясня...

Ползвала съм бяло вино - VINHO VERDE, което е с прелестен мирис. Ризотото не е просто ориз, а ориз подготвен по специфичен метод и отново дублирам главното предписание е: течността малко по-малко и безредие непрестанно. Пускам и фотография на потопения шафран в горещата вода.

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР