Рисковете политическата криза да прерасне в институционална са налице, ако

...
Рисковете политическата криза да прерасне в институционална са налице, ако
Коментари Харесай

Геновева Петрова: Има риск политическата криза да прерасне в институционална

Рисковете политическата рецесия да прерасне в институционална са налице, в случай че политическите водачи не намерят задоволително разсъдък и отговорност, с цел да я избегнем.Това съобщи пред БНР Геновева Петрова, социолог от " Алфа рисърч ".

" Вече се виждат несъвършенствата на последните конституционни промени, отнасящи се до служебните държавни управления. Разчитам на това, че водачите на високи политически позиции, в това число и президентът,ще правят отстъпка от чисто партизанските позиции, които отстояват, и ще се опитат да стигнат до едно публично задоволително решение.Обратното би било поредна криза- било то конституционна или институционална, която ще провокира в допълнение публично отчаяние от метода, по който се развива политическият живот през последните месеци. " - посочи тя.

По думите на Петрованевъзможността на " некоалиционните сътрудници да извървят един, считан от самото начало за механически миг, ротацията, слага нова политическа обстановка, която евентуално ще рефлектира върху настройките на гласоподавателите ":

" Не мога да кажа в каква посока ще рефлектира. Събитията, на които станахме очевидци през последните седмици, не могат да бъдат никога мотиватор за присъединяване на гласоподавателите н предварителните избори. Не са и мотиватор за разширение на публичното доверие и поддръжка за партиите, които участваха в този развой.Сплотяват най-най-твърдите ядра на обединенията, само че не способстват за разширението на публичното доверие към тях.Не се следи все още и активизиране на някаква форма на углавен избор, не се знае дали няма да се развие такава наклонност. "

Според нея може да се чака, чепровалът на ротацията ще стимулира повече поддръжка за съперниците на евроатлантическото болшинство, което управляваше до момента:

" Балансът сред двете групи измежду гласоподавателите към този момент няма да е толкоз мощен в интерес на евроатлантическото болшинство. Това разрешава на неговите съперници да погледнат по-сериозно на идните избори. "

Геновева Петрова изрече мнение, чеситуацията сега не е заредена с очакване на нов политически план.

Според нея, избори 2 в 1 с европейските е по-добрият вид, " с цел да не бъдат ангажирани хората да вървят през седмица или две до урните ", което няма да бъде мотивиращо за интензивността им.

Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР