Рисковете политическата криза да прерасне в институционална са налице, ако

...
Рисковете политическата криза да прерасне в институционална са налице, ако
Коментари Харесай

Геновева Петрова: Рисковете политическата криза да прерасне в институционална са налице

Рисковете политическата рецесия да прерасне в институционална са налице, в случай че политическите водачи не намерят задоволително разсъдък и отговорност, с цел да я избегнем.

 

Това сподели пред БНР Геновева Петрова, социолог от " Алфа рисърч ".

 

" Вече се виждат несъвършенствата на последните конституционни промени, отнасящи се до служебните държавни управления. Разчитам на това, че водачите на високи политически позиции, в това число и президентът, ще правят отстъпка от чисто партизанските позиции, които отстояват, и ще се опитат да стигнат до едно публично задоволително решение. Обратното би било поредна криза - било то конституционна или институционална, която ще провокира в допълнение публично отчаяние от метода, по който се развива политическият живот през последните месеци ", посочи тя. 

 

По думите на Петрова невъзможността на " некоалиционните сътрудници да извървят един, считан от самото начало за механически миг, ротацията, слага нова политическа обстановка, която евентуално ще рефлектира върху настройките на гласоподавателите ":

 

" Не мога да кажа в каква посока ще рефлектира. Събитията, на които станахме очевидци през последните седмици, не могат да бъдат никога мотиватор за присъединяване на гласоподавателите н предварителните избори. Не са и мотиватор за разширение на публичното доверие и поддръжка за партиите, които участваха в този развой. Сплотяват най-най-твърдите ядра на обединенията, само че не способстват за разширението на публичното доверие към тях. Не се следи все още и активизиране на някаква форма на углавен избор, не се знае дали няма да се развие такава наклонност ". 

 

Според нея може да се чака, че провалът на ротация ще стимулира повече поддръжка за съперниците на евроатлантическото болшинство, което управляваше до момента:

 

" Балансът сред двете групи измежду гласоподавателите към този момент няма да е толкоз мощен в интерес на евроатлантическото болшинство. Това разрешава на неговите съперници да погледнат по-сериозно на идните избори ".

 

Геновева Петрова изрече мнение, че ситуацията сега не е заредена с очакване на нов политически план. 

 

Избори 2 в 1 с европейските е по-добрият вид, " с цел да не бъдат ангажирани хората да вървят през седмица или две до урните ", което няма да бъде мотивиращо за интензивността им.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР