Риск от конституционна криза няма. Разпоредбата на ал.3 на член

...
Риск от конституционна криза няма. Разпоредбата на ал.3 на член
Коментари Харесай

Експерт: Риск от конституционна криза няма

Риск от конституционна рецесия няма. Разпоредбата на ал.3 на член 111 от Конституцията повелява, че държавното управление, което е в оставка ще приключи своите пълномощия до избора на ново постоянно или назначението на служебно. Във всички положения ще имаме държавно управление, което изключва опцията за конституционна рецесия. Това разяснява Орлин Колев, специалист и учител по конституционно право.

Той добави, че алинея 5 на член 99 разпорежда на президента две отговорности. „ Едното е по образуването на служебно държавно управление, другото обвързване е да насрочи парламентарни избори в двумесечен период ”, посочи Колев.

Според него сигурно ще има парламентарни избори, само че не е несъмнено, че ще има служебно държавно управление.

По думите му всички претенденти за министър председател, съгласно новостите в Конституцията, са изправени пред риск за несъответственост. „ За омбудсмана и заместник-омбудсмана съществува условие да не заемат друга държавна служба. Така или другояче ще бъдем изправени пред справедлива неспособност за изключване на тази несъответственост ”, сподели той в ефира на Нова.

„ По отношение на несъвместимостта, най-чистата догадка е ръководителят на Народно събрание. Тогава няма несъответственост, тъй като той ще прекъсне мандата си като депутат, до момента в който заема длъжността ”, добави Орлин Колев.

 Конституционалистът посочи, че от партията получила третия мандат зависи дали изборите могат да бъдат след европейските. Той напомни, че Конституцията не планува период, в който парламентарната група следва да върне мандата.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР