Риши Сунак е първият индуски министър-председател на Обединеното кралство. Той

...
Риши Сунак е първият индуски министър-председател на Обединеното кралство. Той
Коментари Харесай

Индия е в екстаз заради новия премиер на Великобритания

Риши Сунак е първият индуски министър-председател на Обединеното кралство. Той е първият министър-председател на Англия, който не е бял. Няколко видни депутати от Консервативната партия поддържаха Сунак, напускайки лагера на Джонсън, пишат медиите в Индия.

Сред тях са някогашният министър на вътрешните работи Прити Пател, министрите от кабинета Джеймс Клевърли и Надим Джахави. Самата Прити Пател е някогашен английски министър от индийски генезис, която подаде оставка от поста си предишния месец, откакто Лиз Тръс беше определена за министър-председател. Тя сподели, че Консервативната партия би трябвало да даде късмет на Сунак да управлява.



Бившият министър председател Борис Джонсън в неделя вечерта се отдръпна от конкуренцията за премиерския пост, заявявайки, че „ това не е подобаващият миг “ да се завърне, увеличавайки възможностите за победа на 42-годишния Сунак. Единственият съперник в конкуренцията за поста министър-председател беше Пени Мордент, водач на Камарата на общините, долната камара на английския парламент.

Риши Сунак, до момента в който обявяваше кандидатурата си, сподели, че желае да „ оправи стопанската система на страната, да сплоти партията си и да работи за страната. “ До 14:00 часа следобяд той завоюва солидно преимущество в конкуренцията, като получи поддръжката от над 100 депутати. След което беше оповестено, че Сунак ще бъде идващият министър председател на Англия.



Победата на Сунак е огромен политически поврат, защото той загуби от Лиз Тръс на изборите за партийно управление предишния месец. Тръс разгласи оставката си като министър-председател в четвъртък след единствено 45 дни на поста министър-председател на Англия.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР