Римското влияние на Стария континент е безспорна историческа реалност, която

...
Римското влияние на Стария континент е безспорна историческа реалност, която
Коментари Харесай

Уникално римско светилище в Нидерлания изуми археолози

Римското въздействие на Стария континент е безспорна историческа действителност, която непрестанно се потвърждава от разнообразни открития от римско време. Такива има и в Нидерландия, само че едно от последните археологически постижения се счита за извънредно значимо от експертите.

Става въпрос за Римско светилище дружно с доста добре непокътнат храм в централната част на страната. В разкопките вземат участие и доста доброволци, които през 2021 година споделят, че са достигнали до границата, когато Римската империя превзема днешните земи на Нидерландия. Това се случва през ІІ век от новата епоха.

Освен храмовете измежду руините на новите находките са релефи, идоли и боядисани стени, както и олтари и камъни, където са осъществявани жертвоприношения.

Откритието е значимо освен за самата страна, на чиято територия е открито, само че и за международната история. То дава редица сведения за духовния живот и религиозните вярвания и ритуали, а освен за пътища, строени за потребностите на римската войска, каквито бяха намирани до момента в страната.

Транспортните артерии и канали наоколо до антични военни лагери дават опция да се сглоби картината на пътното строителство и транспортната мрежа преди 2 хиляди години - дело на римляните, само че не дава информация за въздействията, които империята оказва върху културния и нравствен живот на локалното население.

От историческите извори е известно, че през І век преди новата епоха Римската империя превзема южните елементи на страната и построява първите градове в новата римска провинция. Северната част остава отвън границите на тази провинция, само че е мощно повлияна от южните си съседи. Много мъже от локалното население вземат участие в армията на Рим като бойци. На равнище администрация и военно дело локалните и римляните откриват положителни взаимоотношения.

Явно положителните практики и връзки са освен на управническо и военно равнище, само че и на религиозно, тъй като откритието потвърждава, че светилището на римляните е било употребявано от локалното население, което правило ритуали в тях най-малко досега, когато Римската провинция е залята от прииждащите немски племена по време на Великото преселение на народите.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР