Римската баня била място, на което често били решавани въпроси

...
Римската баня била място, на което често били решавани въпроси
Коментари Харесай

В римската баня се решавали дори политически въпроси

Римската баня била място, на което постоянно били решавани въпроси от жизненоважно значение за империята. В просторните стаи на римските бани среща си уговаряли политици, търговци, интелектуални, а тематиките на диалог касаели освен политически и публични въпроси, само че и злословия и интриги.

В ранното си съществуване римляните изобщо не обичали да се къпят. Най-често си потапяли ръцете до лактите и краката до коленете. Жените се къпели единствено преди пазарни дни, а мъжете - по празниците.

По времето на Римската империя последователно градежа на баните бил изтигнат в фетиш. Императорите строели огромни бани, наричани терми. Целта била да се сътвори оптимално наслаждение за къпещите се, само че най-много за богатите римляни.

В римския свят имало три вида бани: хигиенични, лечебни с минерална вода и терми. При термите банянето траело по половин ден, а постоянно и повече.

Баните били място за всеки, без значение от ситуацията му в обществото. Римляните строели баните с доста входове, с цел да може тълпата да влиза и излиза умерено.

Мъжете плащали по половин ас. За дамите обаче таксата била двойна, защото те повече се туткали, а и консумирали повече вода. Войници, миньори и деца минавали през баните даром. Заможните римляни се къпели, придружавани от своите плебеи.

Ето по какъв начин протичала една баня в огромни и първокласни терми. Първо римляните минавали през потилнята. Оттам в басейна с топлата вода. После в различен с по-хладка и най-после в трети с съвсем студена. След това освеженото тяло било мазано с благовонни масла.

В римските бани постоянно се строели таверни и даже магазини за кифлички, сладкиши и печено месо.

Най-голямата баня в цялата Римска империя били термите на император Каракала в Рим, застроени върху повърхност от 111 000 кв.м.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР