Римска почивна станция от 2 век намериха учени от Националния

...
Римска почивна станция от 2 век намериха учени от Националния
Коментари Харесай

Намериха древноримска пътна станция край Троян

Римска почивна станция от 2 век откриха учени от Националния исторически музей, осведоми проф. Божидар Димитров - шеф на музея. Обектът е ситуиран покрай Троян, сред тогавашните градове Ескус и Филипополис.

В древноримския „ мотел “ са отсядали значими персони като владетелите и техните доближени. На мястото експерти откриха парче от златен накит, монети на Хонорий и други находки.

За това време пътна станция като тази се равнява на първокласен мотел от наше време, разясняват археолози. Археологическият обект е открит от екипа на доктор Иван Христов, зам.-директор на Националния исторически музей, в махалата Ломешки ханчета.

Според експертите станцията заемала повърхност от два декара. Те изследвали руините на три немалки зали, намиращи се в североизточната ѝ част.

 Римски руини

Помещенията, които са се отоплявали с хипокаустна система, са били снабдени с басейн с топла вода, който пък има седалки и пейки в ниши.

От археолозите е открита още система от канали, посредством които се е пренасочвала вода от река Осъм.

Иначе монета на императрица Фаустина Млада, отсечена в град Филипополис, помогнала на учените да разгадаят по кое време тъкмо е бил издигнат „ мотелът “.

Монетата е поставена от неизвестен занаятчия в бетона на пода на южно от басейна помещение, с цел да се датира построяването на комплекса – към 169 година.

Владетелката е известна в историята като дамата на римския император Марк Аврелий. Точно той заповядва да бъдат реставрирани по-старите крайпътни места за отдих.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР