Рим. В Италия нараства съпротивата срещу предсрочните избори, за които

...
Рим. В Италия нараства съпротивата срещу предсрочните избори, за които
Коментари Харесай

Die Zeit: Матео Ренци предлага експертно правителство

Рим. В Италия нараства съпротивата против предварителните избори, за които упорства ръководителят на партия „ Лига “ и министър на вътрешните работи Матео Салвини. Освен водачът на Движение „ Пет звезди “ Луиджи Ди Майо, някогашният министър председател на страната Матео Рензи се изрече против предварителния избор, като го дефинира като „ полуда “ в миг, в който държавното управление би трябвало да приготви бюджета за 2020 година Вместо това в изявление за вестник Corriere della Sera Ренци предложи преходно държавно управление, което ще бъде подкрепено от всички партии. Това би могло да избави страната от „ екстремистки “ курс. Подобно държавно управление ще бъде в положение да обезпечи плануваното понижаване на италианския парламент и умерено да приготви нови избори на по-късна дата, цитира думите му немският народен всекидневник Die Zeit .
Миналата седмица Салвини разгласи обединението с Движение „ Пет звезди “ като негодна за работа. В петък „ Лига “ изиска избор на съмнение против безпартийния министър председател Джузепе Конте. В рамките на деня политическите партии в Сената ще обсъдят предлагането.
Изглежда подозрително обаче дали Салвини ще получи нужното болшинство за избор на съмнение в Народното събрание, с което желае да принуди оповестяването на предварителни избори. И Движение „ Пет звезди “, и Демократическата партия на Ренци имат интерес да предотвратят сходен сюжет. Според изследвания, „ Лига “ ще бъде безапелационен победител в новите избори.
Решението за вероятни нови избори в последна сметка е в ръцете на президента Серджо Матарела. Той обаче неведнъж акцентира, че е належащо държавно управление, с цел да завърши бюджета в разногласието за задълженията с Европейски Съюз. Първият план би трябвало да бъде показан в Брюксел до края на септември. Сега президентът на Италия може да назначи преходно държавно управление и отсрочи изборите за февруари или март.

Превод и редакция: Тереза Герова
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР