Рим. Серджо Матарела встъпи в длъжност като президент на Италия

...
Рим. Серджо Матарела встъпи в длъжност като президент на Италия
Коментари Харесай

Rai News 24 : Серджо Матарела положи клетва за втори мандат като президент на Италия

Рим. Серджо Матарела встъпи в служба като президент на Италия за втори мандат. Тържествената гала по полагане на клетва на взаимното съвещание на двете камари на националния парламент беше показана онлайн по Rai News 24 .

В речта си при встъпването в служба той благодари за гласуваното доверие. " Парламентът и представителите на районите направиха своя избор. Това е нов апел за отговорност, от който не мога и няма да се откажа ", сподели Матарела. Той също по този начин означи, че италианският народ, изпитващ компликации, чака „ поддръжка и отговори “ от институциите на ръководството. Според него „ политическата неустойчивост сложи всичко това под въпрос “.

Матарела, поемайки президентството на Италия, приказва за напрежението на континента. „ Не можем да приемем, че в този момент, даже на фона на конкуренцията сред другите политически и стопански системи, ветровете на конфликтите се надигат още веднъж на континент, който е познал нещастията на двете международни войни. Трябва да използваме всичките си лични благоприятни условия, държави-съюзници и другарски страни, тъй че езикът на силата да остави място за взаимно съгласие, тъй че нито една нация да не се опасява от експанзия от съседа си “, сподели той в своето встъпително слово.

80-годишният Матарела беше избрана отново за втори мандат на 29 януари с безусловно болшинство от парламентаристи и представители на районите. Това беше предшествано от шестдневен маратон на безуспешно гласоподаване. На 3 февруари изтича първият му мандат.

Президентът на Италианската република, определен за седемгодишен мандат, нормално извършва представителна функционалност, работи като поръчител за конституцията и националното единение. В случай на държавна рецесия той взема решение способи за излизане от нея, в това число разпускането на Народното събрание и оповестяването на предварителни избори.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР