Рим днес се прости с известната италианска актриса Джина Лолобриджида,

...
Рим днес се прости с известната италианска актриса Джина Лолобриджида,
Коментари Харесай

Италия и целият свят й казаха сбогом

Рим през днешния ден се елементарни с известната италианска актриса Джина Лолобриджида, която умря на 16 януари на 95-годишна възраст. Опелото се състоя в църквата " Санта-Мария-ин-Монтесанто " на Пиаца дел Пополо, известна като " църквата на художниците ".

Преди церемонията, на която участваха доста хора, италианският министър председател Джорджа Мелони посети залата в кметството на Рим, в която беше проведено прощаването, с цел да отдаде респект към паметта на една от най-известните филмови звезди на 20-и век. Мелони назова Лолобриджида " лицето на Италия пред света " и означи нейните " мощ и увереност ", трансформирали се в въплъщение на следвоенния интервал в страната.

На траурната гала участваха близки на актрисата - синът ѝ Андреа Милко от брака ѝ с югославския доктор Милко Скофич и внукът ѝ Димитри Скофич. Сред присъстващите беше и някогашният брачен партньор на Лолобриджида, с 34 години по-младият от нея испанец Хавиер Ригау, бракът ѝ с който е разгласен за недействителен. Още по-млад е асистентът на актрисата Андреа Пиацола, който прекара последните години с нея и който околните й упрекват в машинация и опит да присвои имуществото ѝ.

Звездата беше изпратена с овации от всички присъстващи. Сред тях бяха група елитни бойци от леката пехотата, стрелците берсалиери, които считат Джина Лолобриджида за своя настойничка. Във кино лентата " Хляб, обич и фикция " (1953) тя играе буйна и непокорна горда госпожица, известна с прякора " Берсалиера ".

Венец сервира и друга икона на италианското кино - София Лорен, с която Лолобриджида постоянно е сравнявана, а съвременниците се пробват да ги показват като противници. След кончината на Лолобриджида Лорен написа: " Скъпа Джина, тялото ти угасна, само че светлината на твоята звезда постоянно ще озарява нас и сърцата ни. Обичам те, Джина. София ".

С Рим е обвързвана по-голямата част от живота на Лолобриджида, която след отдръпването от огромния екран се насочва към скулптурата и фотографията. В къща на античния Апиев път, в съседство с тази на Франко Дзефирели (1923-2019), тя прекарва последните си десетилетия. По нейно предпочитание Джина Лолобриджида ще бъде заровена в родния си град Субиако на 70 километра от Рим. Градските управляващи възнамеряват да кръстят площад в нейна чест.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР