Рикардо Хаусман, бивш министър на планирането във Венецуела и бивш

...
Рикардо Хаусман, бивш министър на планирането във Венецуела и бивш
Коментари Харесай

Албанското чудо

Рикардо Хаусман, някогашен министър на планирането във Венецуела и някогашен основен икономист в Inter-American Development Bank, е шеф в Центъра за интернационално развиване в Харвард и професор по стопанска система там. Текстът е оповестен в Project Syndicate. Преводът е на Money.bg.

Преди пет години Албания бе в злокобна обстановка. Докато Гърция и Италия се люлееха поради рецесията, паричните преводи и финансовите притоци намаляваха и стопанската система изпита внезапно закъснение. Фискалният недостиг набъбна до над седем % от брутния вътрешен артикул, финансиран значително от просрочия, защото достъпът до външните финансови пазари се срина, а вътрешните лихвени проценти бяха галактически високи.

В допълнение, електроразпределителното сдружение бе и в оперативна, и във финансова рецесия, неможейки да заплати за електричеството, което трябваше да купува от централите. Просрочията на държавното управление и електроразпределителното сдружение подклаждаха нарастване в неприятните заеми в банковата система. Всички съставки за пагубен излаз бяха налице.

Пет години по-късно стопанската система пораства със здравословните 4,2 %, водена от двуцифрен растеж на износа в земеделието, минния бранш, производството, енергетиката, туризма и бизнес услугите. Във време, в което разрастващи се стопански системи като Аржентина, Турция, Нигерия и Южна Африка се изправят пред сриващи се валути и растящи лихви, Албания може да се похвали с най-ниските лихви в историята и мощна валута.

Някога " Северната Корея на Европа " под комунистическото ръководство на диктатора Енвер Ходжа, в този момент приходът на глава от популацията е 25% от този в Германия. Ако резервира това движение на напредък, ще доближи най-голямата стопанска система в Европа след едвам 32 години.

Във време, в което икономистите са упреквани за всички беди, а институции като Международния валутен фонд и Световната банка, че не могат да поучават вярно страните, е освежаващо да забележим, че те може и да не са изцяло безсмислени.

Каква е тайната на Албания?На първо място, за разлика от доста други страни, които забавят нужните ограничения досега, в който към този момент е прекомерно късно, министър председателят Еди Рама предложения МВФ незабавно след стъпването си на поста през септември 2013 година. Неговото държавно управление контракти стратегия, която разреши на Албания да получи финансова помощ, до момента в който подреждаше къщичката си. Тригодишната стратегия приключи сполучливо, а съотношението на дълг към Брутният вътрешен продукт продължава да върви надолу. През тази година то понижа с 2,5% от Брутният вътрешен продукт, макар че страната доста усилва капиталовите си разноски.

За да може една страна да пораства на фона на фискална консолидация, би трябвало да има нещо друго, което да дърпа стопанската система напред - и нормално това е износът. И той пораства в Албания и то не поради шанс, а с помощта на неспирни старания за премахването на проблеми и потреблението на появилите се благоприятни условия.

Властите направиха диагностика, с цел да приоритизират политиките си.

Това докара до доста хрумвания, които се оказаха положителни. В земеделието, развиването на агрегатори разрешиха на дребните земеделци да се снабдят с по-добра технология и да стъпят на по-печеливши пазари, създавайки взрив в износа на зеленчуци. В енергийният бранш държавното управление предприе необикновена тактика и промени държанието на жителите що се отнася до неплащането на сметки и кражбата на ток.

По сходен метод консултантски групи в производството и туризма откриха проблемите и дадоха решение. Албания влага във възобновяване на историческите си места и в този момент влага средства с 100 селища със мощен капацитет за туризъм. Нищо чудно, че секторът пораства с двуцифрен ритъм.Нещо повече, посланиците на страната интензивно промотират и търсят задгранични вложения, преговаряйки непосредствено с фирмите. А политиците пък се пробват да доближат албанската диаспора, която е източник на гений, вложения, пазарни благоприятни условия и бизнес хрумвания - и съумяват.

Иновациите не са единствено на национално равнище. Кметът на Тирана утрои приходите на общината от 2015 година насам и употребява средствата, с цел да направи градът един от най-приятните за живеене в района. Столицата на Албания завоюва награди от Европа за развиването на градските места и за разрешаване на транспортни и екологични проблеми по иноватични способи.

Уроците за другите страни са ясни. Успехът се случва тогава, когато държавните управления осъзнават своите усложнения, както и своите недостатъци и когато могат да формулират и отстояват задачите си. И в този развой страните не са сами. Системата за интернационална финансова помощ, водена от МВФ, може да помогне доста. Но страните първо би трябвало да осъзнаят по кое време и по какъв начин е най-добре да употребяват тази помощ.

Тя може да усъвършенства потенциала на държавното управление, само че не може да го размени напълно.

Урокът за Европейския съюз също е явен: когато се мисли за приемането на страни като Албания и останалата част от Западните Балкани, е значимо да се гледа освен какви са били и какви са в този момент, само че и по какъв начин работят, с цел да се трансфорат в това, което желаят.През по-голямата част от историята си Албания изглеждаше без вяра. Но в този момент преобръщането ѝ е източник на вяра за всички нас.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР