Рижавите, хората с лунички; естествено къдравите коси, хората с гърбав

...
Рижавите, хората с лунички; естествено къдравите коси, хората с гърбав
Коментари Харесай

7 особености на външността, които се предават по наследство

Рижавите, хората с лунички; естествено къдравите коси, хората с прегърбен нос… Ето кои черти на външността се предават по завещание и ни вършат неповторими:

Тъмни очи

Видим ли подобен човек, мигновено се сещаме за съветската балада „ Очи чёрные “ и сме наясно, че в случай че и двамата родители са с тъмни очи, би било необичайност да си родят синеоко детенце.

Вероятността очите на сина или щерка ви да са също тъмни, като вашите, обаче, е 75%. При останалите 25% шансът е и двамата родители да имат в своя геном рецесивни гени на синеоки, зеленооки или сиви очи – гени, които се придвижват от баби, дядовци или други роднини.

Затова от време на време е изненадващо, че родители с кафяви очи имат синеоко чадо. Но това е относително рядко – когато рецесивните гени се срещнат едни с други, се ражда светлооко дете, което не наподобява на родителите си по цвета на очите. Но наподобява на прародителите.

Снимка: Guliver / iStock

Тъмни коси

Те също са доминанта и техният пигмент постоянно доминира и в случай че единият родител е брюнет, а другият – светлокос, вероятността детето да бъде с тъмни коси е доста огромна.

Истината е, че и тук процентът не надвишава 80 и шансът хлапето да е русо си остава. По-често става по този начин, че детето е с тъмни коси при майка и татко блондини, тъй като рецесивните гени на тъмните коси са автоматизирано заложени в детския геном.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР